Silnice z cigaretových nedopalků? Australští vědci tvrdí, že je to možné

Cigareta

Cigareta Zdroj: profimedia.cz

Veřejná poptávka po tom, aby se s kouřením "už konečně něco dělalo", je velká.
Tabák, cigarety, ilustrační foto
Kouření způsobuje deprese
Cigarety – ilustrační foto
cigarety
7
Fotogalerie

Lidstvo vyprodukuje každoročně až 1,2 milionu tun cigaretových nedopalků, s jejichž likvidací si doposud nikdo pořádně nevěděl rady. Vědci z australské RMIT University tvrdí, že z nich lze stavět cesty.

Klasický špaček po smíchání s asfaltem v sobě nejen zakonzervuje veškeré jedovaté látky zachycené při kouření, ale také zajistí nečekanou a velmi poptávanou vlastnost povrchu: vyasfaltovaná plocha se na přímém slunci méně rozehřeje. Podle vědců by se tak dalo předejít vzniku přehřátých oblastí v určitých částech města.

„Řadu let jsem hledal udržitelný způsob, jak životní prostředí zbavit problému s nedopalky. Nyní si troufám tvrdit, že jsem jej nalezl,“ nechal se slyšet vedoucí výzkumu Abbas Mohajerani. Jeho vajglový asfalt vykázal při testování odolnost proti zatížení těžkou dopravou, což je dobrá zpráva pro silničáře, kteří by nový materiál mohli v budoucnu využívat. Jeho základ kromě nedopalků a klasického asfaltu tvoří ještě parafínový vosk.

Mohajerani neupřesnil časovou a ekonomickou náročnost míchacího procesu, takže vůbec není jasné, zda se jeho vynálezu řidiči někdy dočkají.