Sin City podruhé zradila dramaturgie

Sin City: Dáma, pro kterou bych vraždil

Sin City: Dáma, pro kterou bych vraždil Zdroj: a-company.cz

Původní adaptace jednoho z nejslavnějších komiksů všech dob Sin City patří mezi velmi oblíbené snímky. Přináší svébytnou vizuální estetiku, nápaditě pracuje s násilím, podstatu komiksového umění přiblížila filmu lépe než většina současných komiksových snímků.

Díky tomu si ani mnoho lidí nevšimlo, že Sin City z roku 2005 bylo mizerně napsané a jako celek vůbec nefungovalo (stejně jako v případě další adaptace slavného komiksu Persepolis).

Milovníci prvního Sin City nejspíš budou spokojeni i u aktuálního pokračování, které nese titul Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil. Vrací se stejné vizuální pojetí (jen s vylepšenými triky), zpět je také většina hrdinů (včetně těch v minulém díle zabitých) a o scénář a režii se znovu podělilo autorské duo Frank Miller a Robert Rodriguez. Naneštěstí se vrátil i největší nešvar prvního dílu – zpackaná dramaturgie. Kvůli ní Ženská, pro kterou bych vraždil představuje téměř nesnesitelné stominutové trápení diváka, který by raději upřednostnil kratší, ale zato koherentnější dílo.

Stejně jako v předchozím díle totiž filmové Sin City doplácí na otrocké převedení dramaturgie původního komiksu. Ten je složen z mnoha povídek odehrávajících se ve „městě hříchu“. Postavy se zde točí stále tytéž, jen někdy jsou hlavními, jindy vedlejšími až marginálními. Každá taková povídka pak nabízí skvělé ponoření se do unikátního světa, v němž vše funguje přesně podle diktátu Franka Millera. A po konci povídky si můžete odpočinout, nebo hned sáhnout po dalším díle.

Filmový zážitek ale má zcela jinou povahu. Tempo a vyplnění času je zcela v režii filmařů a divák je musí „poslouchat“. Miller a Rodriguez však zvolili nejhorší možnost, jak film poskládat. Otevírají jej jednou povídkou, tu po expozici ukončí a pouštějí se do hlavní atrakce (právě povídka Ženská, pro kterou bych vraždil). Tu odvyprávějí celou, poté se vrací k první povídce, a aby toho nebylo málo, po jejím skončení se pouštějí ještě do povídky třetí.

Funguje to? Samozřejmě jednotlivé části jsou atraktivní, krásné a do značné míry působivé až fantastické. To platí především pro hlavní část pásma, v níž excelují krásná Eva Greenová a Josh Brolin (na snímku). I další části jsou velkolepé, ale měly by být rozepsány do daleko větších kontur, nebo zcela vynechány. Takto nemají šanci uspět. Stejně jako celé Sin City, které v amerických kinech propadlo. Vedle nedostatečného marketingu na tom určitě má podíl i ona nepovedenost.

Sin City: Dáma, pro kterou bych vraždil
(komiksový, USA, 103 minut)
Režie: Robert Rodriguez, Frank Miller
Hrají: Mickey Rourke, Rosario Dawson, Eva Greenová
Hodnocení: 50 %