Škoda Auto chystá terénní vůz, který bude větší než Yeti

Zatím spekulativní podoba nového SUV Škoda, která se už objevila loni

Zatím spekulativní podoba nového SUV Škoda, která se už objevila loni Zdroj: wheelosphere.org

Škoda Auto připravuje nový terénní vůz, který bude větší než současný model Yeti. Jeho vývoj je však teprve na začátku, na trhu by se měl objevit nejdříve za pět let. Automobilka si od nového SUV slibuje úspěch především v Číně, kde jsou terénní auta oblíbená. Škoda Auto už dříve oznámila, že pro čínský trh připravuje prodlouženou verzi modelu Yeti.

„Nejdřív musíme obměnit všechno to, co teď máme. To je priorita číslo jedna. Čili větší SUV asi nepřijde na řadu úplně hned, ale zároveň není ani úplně v nedohlednu,“ řekl šéf firmy Winfried Vahland českému Forbesu. Auto by podle něj mělo konkurovat vozům, jako je například Kia Sorento, která je o půl metru delší než Škoda Yeti a v základní verzi stojí téměř 600 tisíc korun.

Největší česká automobilka už dříve oznámila, že do roku 2018 hodlá prodávat až 1,5 milionu vozů ročně. Za prvních devět měsíců letošního roku přitom prodala 741 800 aut. Představila také dva nové vozy. V indickém závodě v Pune spustila 9. října sériovou výrobu nové kompaktní limuzíny Rapid. V listopadu pak začala prodávat malý vůz Citigo, jenž se vyrábí v bratislavském závodě. Mladoboleslavská firma tak nyní produkuje už sedm modelových řad. Kromě dvou letošních novinek jsou to octavie, fabie, roomstery, limuzíny Superb a terénní vozy Yeti.

Škoda předpokládá, že s větším SUV uspěje hlavně na čínském trhu, kde se terénní auta těší velké oblibě. Česká automobilka v Číně dodala v říjnu o 14 procent meziročně více aut, zákazníci pořídili 20 900 vozů. Produkce v závodě Škody v Šanghaji začne za dva roky a od roku 2013 bude Škoda v Číně vyrábět také novou kompaktní limuzínu.

Spekulace; podoba nového SUV od Škody, jak se objevila už loni v polském magazínuSpekulace; podoba nového SUV od Škody, jak se objevila už loni v polském magazínu | f1sports.blog.czSpekulace; podoba nového SUV od Škody, jak se objevila už loni v polském magazínu