Škodlivých aplikací pro Android přibývá. Příští rok se počet ztrojnásobí

Mobilní telefony vybavené operačním systémem od Googlu na trhu dominují

Mobilní telefony vybavené operačním systémem od Googlu na trhu dominují

Podoba útoků proti mobilním zařízením se letos dramaticky změnila. Poté, co většina výrobců přijala Android od Google jako hlavní systém, se chytré telefony výrazně rozšířily. Kyber zločinci proto vnímají tuto platformu jako novou příležitost k výdělku.

Počet škodlivých a vysoce rizikových aplikací pro mobilní operační systém Android od Google se příští rok ztrojnásobí až na tři miliony. Uvedla to antivirová firma Trend Micro.

Podle prognózy firmy pro příští rok dojde každý měsíc k nějakému závažnému úniku dat a dojde také k akceleraci pokročilých útoků na mobilní bankovnictví a cílených útoků. Bankovnictví prostřednictvím mobilních zařízení bude narušováno zvýšeným počtem útoků typu MITM (Man-in-the-Middle), v důsledku kterých již nebude dvojkrokové ověřování poskytovat dostatečnou ochranu.

„Vidíme, že bezpečnostní hrozby nabývají na sofistikovanosti a rozvíjejí se obrovský tempem, což bude mít dopady na jednotlivce, podniky i vlády,“ technický ředitel společnosti Trend Micro Raimund Genes.

Mezi další rizika Trend Micro řadí ukončení podpory pro oblíbené programy jako je Java 6 nebo Windows XP, které vystaví miliony uživatelů PC s těmito systémy útokům. Oslabení veřejné důvěry po odhalení sledovacích aktivit ze strany státu bude mít za následek různé aktivity na zachování a obnovu soukromí. Čeká se také rozvoj tzv. neviditelných webů a větší míra zneužívání technologií pro rozšíření reality.