Školák čichal plyn. Zemřel

Smrt chlapce ukázala na nový trend mezi mladými narkomany. Toluen nahrazují plynem do zapalovače.

Proč v uplynulém týdnu zemřel v Břeclavi dvanáctiletý chlapec, který se otrávil plynem ze zapalovače? Redaktoři Sedmičky pátrali po důvodech, které k tragické události vedly.

Školák se v pondělí 15. února odpoledne vydal pod břeclavský zámek s kamarádkou, aby vyzkoušeli „požitek“ ze vdechování plynu. Když upadl do bezvědomí, dívka zavolala sanitku.

„Lékaři jí dávali pokyny telefonem, chlapce se jí ale oživit nepodařilo. Když pod zámek přijela sanitka, chlapcovo srdce už nebilo,“ přiblížil okolnosti neštěstí zdroj z břeclavské nemocnice.

Podle sousedů mrtvého chlapce nebyla rodina, ve které vyrůstal, ideální a prostřední ze tří dětí mělo k užívání těkavých látek velmi blízko.

„Měl spoustu malérů, ale nikdy by mě nenapadlo, že to skončí takovou tragédií,“ poznamenala sousedka z domu chlapce, která si nepřála zveřejnit svoje jméno. „To, že čichal plyn, rozhodně nebyla nějaká ojedinělá záležitost, jen to nikdo neřešil,“ dodala sousedka.

Dřív byl v Břeclavi mezi mladými čichači rozšířený spíše toluen. Ten je nyní však k dostání pouze na živnostenský list. „Hodně narkomanů proto přešlo na přístupnější látky, než je toluen, například plyn do zapalovačů. Ten si totiž může koupit každý. A na to zřejmě chlapec doplatil,“ sdělil vedoucí Kontaktního centra břeclavské charity Štěpán Žáček.

Dvanáctiletý čichač podle Žáčka mohl upadnout do bezvědomí a ochrnulo mu dýchací centrum. Navíc jen těžko mohl odhadnout množství vdechovaného plynu.

Jeden z Jirkových kamarádů tvrdí, že ho viděl experimentovat poměrně často. „Několikrát jsem ho viděl, jak vdechuje plyn. Teď na to doplatil,“ potvrdil dvacetiletý Martin.
Spolužáky mrtvého chlapce informovala o nešťastné události zástupkyně ředitelky Základní školy Slovácká.

„Učitelé pak situaci s žáky školy rozebírali a se spolužáky mrtvého chlapce ze třídy pracovala i školní psycholožka,“ upřesnila ředitelka školy Iva Jobánková.