Skvělý román zkoumá relativnost času

Mladičká autorka Katherine Webbová alias Claire Northová

Mladičká autorka Katherine Webbová alias Claire Northová Zdroj: Profimedia.cz

Mezi námi žijí lidé, kteří neumírají. Narodí se, žijí a zemřou a žijí znovu tentýž život tisíckrát. A tito lidé, kteří jsou nekonečně staří a nekonečně moudří, se občas setkají. Navěky se točí v kruhu týchž historických událostí, přestože se jejich životy mohou v jejich průběhu měnit.

Román zkušené autorky řady knih Katherine Webbové, jež píše pod pseudonymem Claire Northová, vtáhne čtenáře okamžitě do děje strhujícím způsobem vyprávění. Zároveň však je i mimořádnou inspirací k přemýšlení nad našimi vlastními osudy a životy.

Je to jako hra „co by bylo, kdyby“, jíž se můžeme bavit do okamžiku, než se nás zmocní pochybnosti: co když je to možné? Co když je to pravda? Chovali bychom se stejně jako Harry a snažili se vylepšovat své příští životy? Jsme to skutečně my sami, kdo ovlivňujeme běh svého života a kdo si svými činy, postoji a přáními přitahujeme do života to, co si přejeme? Prostá matematická pravda je, jak tvrdí Harry August, že mezi námi a událostmi vyjevujícími se z buminulý doucnosti je téměř nekonečná škála možností a permutací.

Harry August se vrací stále do stejného času s pamětí na svůj život, učí se a vzdělává, aby mohl ovlivnit běh událostí nejen ve svém životě, ale i v historické posloupnosti. Říkají si kálačakrové a sdružují se v klubu Kronos. Pomáhají si skrze čas, zejména v období dětství, které je pro ně často pouhou přítěží, kdo by se chtěl tisíckrát vracet do puberty a školy. Nejstarší členy klubu pronásleduje pocit déja vu, vědí, že tohle už viděli, a nepamatují si kde. Zapomínají. Patrně proto, aby znovu objevili věci již prožité a zachovali si údiv nad vesmírem.

ObalObal | Argo

Jenže začínají zapomínat i mladí a Harry přijde na to, že jeden z nich se snaží ostatní zničit, aby získal nadvládu nad světem. Děj nabývá na rozměrnosti, pozastavuje se nad historickými křivdami. Je třeba zabít tyrana dřív, než sám udeří.

Ve snaze zachránit svět před zkázou Harry cestuje v čase do Číny i do Sovětského svazu. Jediné, co je třeba, aby se dařilo tyranii, je spoluúčast dobrých lidí, myslí si Harry. Tiše přihlížejí. Zatímco hlasitější menšina věřících s písní na rtech razí cestu k hladomoru a ke zkáze. Kniha je natolik čtivá a zajímavá, že ani objemný počet stran ji nedovolí odložit.

Claire Northová: Prvních patnáct životů Harryho Augusta
Nakladatelství: Argo, 2015
Překlad: Zuzana Dejmková
Hodnocení: 90 %