Škyťák a Bezzubka se vracejí v plné formě

Jak vycvičit draka 2

Jak vycvičit draka 2 Zdroj: Cinemart

Americká filmová akademie má možnost reparátu, a když neměla dostatek odvahy dát Oscara za nejlepší film Toy Story 3, může se prvním animovaným filmem ověnčeným touto cenou stát Jak vycvičit draka 2.

Snímek, který v tomto týdnu vstupuje do českých kin, si velkolepé pochvaly zaslouží. A to přesto, že se na světlo boží podíval v době, kdy už jsou animované filmy spíše na ústupu (kvalitativním i komerčním), a také jsou v něm draci, kteří téměř bez výjimky předznamenávají špatný film.

Paralela s Toy Story 3, nesmírně dospělým filmem pro děti, je zde nasnadě. I v Jak vycvičit draka 2 se hrdinové dostávají do extrémně těžkých situací, z nichž často vede cesta jen za nejvyšší cenu. Ostatně i hlavní hrdina, syn vikinského náčelníka Kliďase Škyťák si z prvního dobrodružství přinesl amputovanou nohu. Tentokrát se však bude muset poprat ještě s větším nepřítelem než s předsudky vlastní vesnice. A cenu zaplatí ještě větší.

Studio DreamWorks Animation naštěstí ponechalo na režisérské židli Deana DeBloise, který z původního snímku udělal jeden z nejlepších animáků moderní doby. Tentokrát jde ještě dále. Příběh je temnější a postavy ještě plastičtější než posledně. A o notný kus se posunula technická kvalita. Důležitější ale je, jak s ní štáb pod DeBloisovým vedením kouzlí. Létající sekvence jsou ještě éteričtější než v prvním snímku, což naznačuje hned úvodní desetiminutovka. Ale vrchol přichází zhruba v polovině, kdy se Škyťák vydává za tajemným dračím vládcem, jehož skutečná identita šokuje. Právě v těchto momentech hraje zásadní roli hudba Johna Powella, což je příznačné pro většinu filmů, na nichž se podílel.

Neopominutelný je také vklad zpěváka Sigur Rós Jónsiho, který pro první i druhý díl složil a nazpíval úvodní píseň. Deanu DeBloisovi se tak mimořádně vyplácí přátelství s nejslavnější islandskou kapelou, pro niž kdysi natočil úžasný dokument Heima.

Oproti Toy Story 3 je však aktuální novinka přece jen trochu příliš didaktická, což možná ocení rodiče, ale nejnáročnější divák asi bude mírně klepat prsty do opěradla sedačky. Jinak ale jde o jasnou extratřídu a žebříček nejlepších animovaných filmů od prvního Toy Story se tak ustálil v následující podobě: první místo si podělily Toy Story 3 a Rango a třetí je Jak vycvičit draka 2.

Jak vycvičit draka 2
(animovaný, USA, 105 minut)
Režie: Dean DeBlois
Mluví: Matouš Ruml, Simona Postlerová, Jiří Schwarz, Terezie Taberyová
Hodnocení: 90 %