Slavii sráží zranění, Sparta herně tápe

Týdeník Sedmička spolu s experty Ladislavem Vízkem a Zdeňkem Ščasným zhodnotil výkony týmů z Prahy v úvodu fotbalového jara.

Vstup do odvetné části fotbalové ligy byl pro kvarteto pražských celků stejně rozpačitý jako jejich účinkování v podzimní části soutěže.

Sparta i Slavia sice získaly sedm z devíti možných bodů, ale herně tápou. Vršovičtí Bohemians 1905 vybojovali tři body, střížkovští Bohemians pouze jeden. „Celkově by pražské týmy měly být dominantnější. Jenomže ani jeden z nich nehraje dobře,“ tvrdí bývalý hráč Dukly a reprezentant Ladislav Vízek.

V úvodní pětině jarní části ligy ztratilo body všech šestnáct účastníků ligy. „Ta tři kola moc o rozložení sil na špičce ani ve spodku tabulky nenapověděla,“ říká extrenér Sparty nebo Žižkova Zdeněk Ščasný.
Dění v popředí se vyjasnilo alespoň tím, že vedoucí Teplice dohnaly jednozápasové manko. Sparta i kvůli tomu ztrácí na Severočechy bod. Přitom tým posílený o Ericha Brabce (na snímku vpravo) čekal, že už teď bude v čele tabulky.

„Myslel jsem si, že Sparta bude lepší. Fanoušci zatím nad výkony hráčů spíš láteří. Jestli se výrazně nezvedne, nemůže na špici dlouho vydržet,“ myslí si Vízek. „Ale klíčové pro ně je, že teď posledně otočili stav utkání v Mladé Boleslavi,“ připomíná Ščasný sparťanské zmrtvýchvstání v závěrečných šesti minutách a výhru 2:1.

Slavia po dvou vítězstvích hrála ve šlágru kola s Teplicemi bez gólů. Navíc přišla o útočníka Risteho Naumova, který se zlomenou nohou přibyl na seznam dlouhodobých marodů k dalšímu ofenzivnímu hráči Adamu Hlouškovi. V duelu se Severočechy navíc po střetu s teplickým Milanem Matulou skončil Petr Janda v nemocnici s otřesem mozku (na snímku vlevo). Šéfové Slavie Tomáš Rosen a Petr Doležal žádají pro Matulu doživotní zákaz fotbalu, podle nich fauloval úmyslně. Teplice označily jejich počínání za účelové.

„Útočit na titul by Slavia už neměla. Hlavně Hlouškova ztráta může být problém,“ tuší Ščasný. „Sešívaní“ ztrácejí na Teplice devět bodů. „Herně vypadají o trošku líp než sparťané, ale není to ono. Chci o pražských „S“ mluvit hezky, ale nejde to,“ hlásí Vízek.

Bohemians 1905 zatím jasně rozlišují střetnutí doma a venku (viz box). Od sestupových příček mají šest bodů náskok. Bohemians Praha ztrácejí čtyři body na Slovácko, jež drží první nesestupovou pozici.
„Vršovická Bohemka má k udržení i z herního hlediska blíž než její skorojmenovkyně,“ tvrdí Ščasný.