Slavní Alexandrovci zahřmí v aréně

Už potřetí vystoupí Alexandrovci v Karlových Varech, tentokrát při jejich historicky největším turné v Česku.

Alexandrovci do karlovarské arény přijedou ve středu 16. května znovu s celým souborem i nejlepšími ruskými pěveckými sólisty, hudebníky i tanečníky. Další koncerty v České republice plánuje slavný armádní soubor až po roce 2015.

S Alexandrovci přijede opět Vadim Ananev, známý také jako Mistr Kalinka. Jeden z nejlepších světových tenorů se v květnu 2011 představil českému publiku se svým sólovým projektem Nejlepší světové árie, který se setkal s velkým ohlasem a Ananevovi tleskal vestoje plný sál Kongresového centra Praha.

„Alexandrovci nejsou jen soubor, ale i skvělý orchestr složený z několika sekcí, včetně tradičních ruských nástrojů. To jim dává sílu zahrát téměř cokoliv, jakoukoliv melodii. Od árií přes pop po tradiční ruské písně. Stejné je to i se sborem. Každý sborista je profesionál s rozsahem dvě oktávy, který by jinde mohl být kvalitním sólistou. Navíc tu není nic, co by bylo Alexandrovcům podobné,“ říká Vadim Ananev, nejlepší současný ruský tenor a hlavní sólista souboru.

Karel Gott o něm říká, že když ho poprvé slyšel zpívat slavnou árii Nessun dorma z Pucciniho opery Turandot, zalapal po dechu a měl husí kůži.

Klasika, jazz i rock

Koncertní repertoár Alexandrovců už dávno netvoří pouze ruské národní písně jako Kaťuša nebo Kalinka, ale zasahuje také do všech hudebních žánrů - od klasiky přes jazz, rock až po moderní hudbu.

„Ve světě lidé tolik neznají ruské písně. Tady v Čechách si Kaťušu nebo Kalinku zpívají s námi. Dlouho jsme žili v jednom světě, jezdili ve stejných autech, nosili stejné boty a pili stejné pivo,“ říká Ananev.

Pro současné turné připravili Alexandrovci program, který pojí osvědčenou klasiku a zcela nové písně. S nimi i nové choreografie, které skvěle spojují pěvecké, hudební a taneční výkony do celistvého celku, který dělá z Alexandrovců nezaměnitelné hudební těleso.

Překvapením turné bude vystoupení nejmladší členky souboru. Valeria Kurnushkina vystupuje s Alexandrovci jako sólistka od loňského roku a nyní se poprvé představí českým divákům.

Jako speciální host vystoupí se souborem Bára Basiková, která se na turné usilovně připravuje. Jednou z písní, které zazpívá, bude árie z muzikálu Andrewa Lloyda Webbera a nebude chybět ani její operně laděný hit Veni Domine. Basiková bude hostem na všech koncertech Alexandrovců v České republice a také na první části turné na Slovensku. „Je to naprosto originální těleso a spojení s ním bude pro mě nová a zajímavá zkušenost,“ těší se Basiková.

Na vybraných koncertech se k ní připojí Martin Chodúr, který dokonce pro své vystoupení napsal úplně novou píseň Moskva je v plamenech. V Karlových Varech však diváci Chodúra neuvidí.

Osmdesát let souboru

Pěvecký a taneční soubor byl oficiálním armádním uměleckým tělesem Rudé armády bývalého Sovětského svazu, nyní Ruské armády Ruské federace. Jeho členové jsou výhradně muži, vybíraní ve velmi přísných konkurzech.

Soubor se proslavil po celém světě. Několikrát navštívil také Českou republiku, naposledy na podzim 2010, kdy byly všechny koncerty beznadějně zaplněné.

Soubor oficiálně zahájil svoji činnost vystoupením v Moskvě 12. října 1928. Na počátku měl jen dvanáct členů - osm zpěváků, dva tanečníky, jednoho harmonikáře a jednoho recitátora. Vedl jej pozdější národní umělec SSSR Alexandr Vasiljevič Alexandrov, tehdy mladý profesor hudby z Moskevské konzervatoře. Soubor se později rozrostl až k zhruba dvěma stovkám členů. V současnosti před diváky vystupuje více než 120 účinkujících.

Za druhé světové války se rozdělil na čtyři skupiny, které uskutečnily při odjezdech vojáků na frontu i přímo na frontách a v nemocnicích přes patnáct set vystoupení.

V roce 1946 se po smrti zakladatele jeho jméno dostalo i oficiálně do názvu souboru. Jeho vedení převzal po svém otci Boris Alexandrovič Alexandrov. Se souborem vystupoval po celém světě až do roku 1986, kdy odešel v hodnosti generálmajora do důchodu. Nyní vede soubor hlavní dirigent Vjačeslav Korobko, hlavním sbormistrem je Jurij Uchov.

Koncert Alexandrovců v KV Aréně začíná ve středu 16. května v sedm hodin večer.