Slavonín uklízí po víkendovém dešti

Sobotní přívalový déšť v Olomouci způsobil milionové škody. Nejvíc postiženou částí je Slavonín.

Radnice nechala ve Slavoníně přistavit kontejnery, které rychle plní vodou zničené věci. Majitel stolárny a restaurace Miroslav Skopal přišel o vybavení dílny, stroje, plot a poničené je i venkovní posezení. Škody zatím přesně nedokáže odhadnout. Už teď však ví, že pojišťovna mu peníze nedá. Proti povodni není pojištěný. „Nikdo jsme to nečekali. Nebydlíme v blízkosti žádné velké řeky,“ vysvětluje Skopal.
Ani fotbalové hřiště ve hřiště ve Slavoníně není proti vodě pojištěné. Přívalová vlna zde zničila novou plochu s umělým povrchem za dva a půl milionu. „Ještě nemáme splacených 800 tisíc a teď musíme hřiště znovu opravit. Plocha je podemletá, jsou tam velké díry. Škody odhadujeme na 700 tisíc,“ řekl správce hřiště Vladimír Stryk. S opravami by rádi začali tento týden, protože za pár dní začíná futsalová liga. Kde ale škody zaplatí, zatím není jasné. Většinovým vlastníkem je TJ Sokol Slavonín, městu patří budova a dětské hřiště. „Pokusíme se s radnicí domluvit, jestli by nám nepomohla. Nikdo nepočítal, že by tady mohla být voda, proto nemáme pojistku,“ dodal Stryk, podle kterého se na budově u hřiště objevila prasklina, proto ji musí prohlédnout statik.
Desetitisícové škody napáchala voda i ve slavonínské základní škole. Zatopený byl sklep, kousek přízemí a zahrada. Přívalové deště se nevyhnuly ani městské části Topolany, kde voda zaplavila zahrady a několik sklepů. „Voda sem vtrhla z polí od dálnice v Neředíně,“ uvedl Vladimír Bednář z Topolan. Podle lidí ze Slavonína způsobilo sobotní pohromu zanesené koryto říčky Nemilanky, které nikdo nečistí, a proto nezvládlo nápor vody. A na vině je i vybetonovaná plocha s velkým nákupním centrem. To před několika lety vyrostlo kousek za jejich domy na místě, kde do té doby bylo pole.