Slivovice zdraží. Není co pálit

Kvalitní slivovice bude letos o čtvrtinu dražší. Urodilo se málo švestek.

Nejméně tři sta korun si musí připravit každý, kdo si bude chtít pořídit litr kvalitní slivovice. Podle pěstitelů výrazně poznamená cenu alkoholu mizerná úroda švestek.
„Jak špatná úroda byla, je velice dobře vidět na provozní době pálenic. Řada z nich už letošní sezonu uzavřela, protože neměli co pálit,“ podotýká otrokovický pěstitel Stanislav Jílek.
Za více než třicet let nepamatuje tak slabou sezonu provozovatelka pálenice v Březnici u Zlína Stanislava Chalupová. „Nikdy jsme nekončili tak brzy, a pokud vím, stejně jsou na tom i ostatní,“ říká Chalupová. Podobně dopadli i další páleničáři. „V posledních třiceti letech to byla jedna z nejhorších sezon,“ potvrzuje Jiří Bublík.
Průměrná cena slivovice se vloni pohybovala kolem 250 korun za slivovici a dvou set korun za jablečnou pálenku. Letos tak musí lidé počítat s tím, že zaplatí až o čtvrtinu peněz více.
„Slivovici vypálenou letos si nechám na později, protože zatím mám ještě zásoby z předloňské sezony, kdy se hodně urodilo. Na podzim ale cena kvalitní slivovice kvůli bídné sezoně určitě přesáhne tři sta korun,“ upozorňuje jeden ze zlínských pěstitelů, který však odmítl zveřejnit jméno. Pálí totiž načerno. „Po zvýšení daně z lihu jsem koupil malou domácí pálenici a určitě nechci mít nějaké problémy s úřady. Přestože pálení načerno už není trestný čin, ale jen přestupek,“ vysvětluje muž.