Snapdragon S4: čip s přezdívkou „vše v jednom“

Snapdragon S4

Snapdragon S4

Nový dvoujádrový procesor od Qualcommu přinese menší rozměry a nižší spotřebu, lepší grafiku, podporu sítí 3G/4G a další hromadu užitečností.

Budoucnost mobilů vypadá hodně slibně. Alespoň soudě dle novinek od společnosti Qualcomm, což je přední světový výrobce procesorů pro mobilní zařízení. Základy nové mobilní éry mají položit procesory nové generace Snapdragon S4. Čipy budou stále dvoujádrové (zatím), ale přinesou novou architekturu, o 60% vyšší výkon oproti stávající generaci, nižší spotřebu, nové funkce a mnoho dalšího.

Nové procesory budou postaveny na 28nm architektuře (namísto současné 45nm), což samozřejmě znamená menší rozměry a nižší spotřebu cenné energie (o 25 až 40 %). Novinky budou také méně „topit“. Těšit se můžeme zejména na další nárůst výkonu, výrobce slibuje takt 1,5 až 2,5 GHz a asynchronní symetrický multiprocesing, což má zajistit rovnováhu mezi výkonem a energetickou účinností. Bez zajímavosti není fakt, že Snapdragon S4 přinese přímo v čipsetu integrovaný 3G/4G modem.

Tímto je myšlena podpora všech technologií počínaje GPRS a EDGE přes HSPA+ až k LTE. K čipsetu už jen stačí připojit slot na SIM kartu (s trochou nadsázky) a můžete na internet. Tím ale zdaleka nekončíme, čipset totiž obsahuje také GPS, Bluetooth, Wi-Fi, NFC a FM rádio. Takové řešení uvítají výrobci smartphonů, tabletů i notebooků. Nemusí všechny vyjmenované prvky učit spolupracovat, dostanou je v jednom harmonicky fungujícím celku. To znamená rychlejší vývoj nových zařízení a nižší náklady.

Už brzy budeme v kapse nosit výkon, který dnes mají herní superkonzole z našich obývákůUž brzy budeme v kapse nosit výkon, který dnes mají herní superkonzole z našich obývákůUž brzy budeme v kapse nosit výkon, který dnes mají herní superkonzole z našich obýváků

Navýšení lze očekávat i na poli grafického výkonu. Čipset Ardeno 225 má být o celých 50 procent výkonnější než současný Ardeno 220, podporovány budou OpenGL 1.1 a 2.0 a DirectX 9.3 pro Windows 8.

GPU (Graphic Processing Unit) neboli grafický procesor má dokonce brzy šlapat na paty současným herním konzolám Sony Playstation 3 a Microsoft Xbox 360, a to už v příštích dvou letech. Nárůst grafického výkonu bude samozřejmě doprovázen nárůstem výpočetního výkonu spojeného s příchodem čtyřjádrových procesorů. Také už se těšíte?