Šok na MS v atletice: Bolt diskvalifikován ve finále stovky

Usain Bolt

Usain Bolt Zdroj: CTK/AP/Matt Dunham

Absolutním šokem skončil na mistrovství světa v Tegu očekávaný závod v běhu na 100 metrů. Světový rekordman a obhájce titulu Jamajčan Usain Bolt byl dnes kvůli předčasnému startu ve finále diskvalifikován. Titul získal jeho krajan a tréninkový partner Yohan Blake časem 9,93 sekundy. Na velké akci Bolt nevyhrál poprvé po čtyřech letech.

Zaplněný stadion v Tegu úžasem vzdechl, když trojnásobný světový rekordman Bolt předčasně opustil bloky ještě před startovním výstřelem. Už druhou sezonu totiž platí pravidlo o nulové toleranci. Pak ale šokované ochozy na několik sekund naprosto oněměly, že by bylo slyšet špendlík spadnout na zem.

Byl to katastrofický výjev. Bolt uběhl jen několik kroků a hned jak zazněl druhý výstřel, oznamující pokažený start, svlékl dres a mrštil s ním o zem. Pak se držel za hlavu a křičel. Nikdo na stadionu v Tegu nevěřil vlastním očím. Muž, který vládl světovému sprintu od olympiády v Pekingu a stal se fenoménem, nepoběží o medaili. Muž, který naopak z bloků často vybíhal jako poslední.

Před startem to byl ještě starý známý showman Bolt. Dělal opičky do kamery, ukazoval na svou neoholenou bradku. Po rozběhu a semifinále mohl být klidný, vždyť oba běhy zvládl s naprostým přehledem. Když ho ale odváděl rozhodčí od startu pryč, do smíchu mu vůbec nebylo. Opíral se o zeď, držel se za hlavu a pak utekl.

„Nikdo nevíme, kde je, ještě jsem s ním nemluvil,“ řekl jeho manažer Ricky Simms. „Vypadal dobře, věřili jsme, že udělá dobrý výkon. Ale rozhodně nebyl přemotivovaný,“ řekl manažer. Odmítl i ztrátu koncentrace. „Už dělá atletku dlouho, nemá s tím problém. Určitě si bude chtít napravit chuť na dvoustovce. Je to sport, taková chyba se občas stane,“ řekl.

Start finále stovky na mistrovství světa v TeguStart finále stovky na mistrovství světa v Tegu | CTK/AP/Kin Cheung

Bolt má ještě šanci na dvoustovce a ve štafetě

Trojnásobný olympijský vítěz Bolt přijel do Tegu s cílem zopakovat tři triumfy z Berlína a tvrdil, že pokud „nezaspí“ na startu, znovu nejkratší sprint bez problémů ovládne. Tentokrát měl však v blocích opačné problémy, což se mu stalo poprvé v kariéře.

V letošní sezoně nebyl po předchozích zdravotních problémech zdaleka tak suverénní jako dřív, přesto byl jasným favoritem pro všechny tři své závody. Šanci vynahradit si dnešní zklamání bude mít na dvojnásobné trati a ve štafetě na 4×100 metrů.

Pravidlo o nulové toleranci na startu terčem kritiky

Pravidlo o nulové toleranci na startu se přitom právě u sprinterů nesetkalo s velkým pochopením. „Nepomůže to atletice, když se něco takového stane právě Boltovi ve finále mistrovství světa,“ nechal se slyšet Američan Tyson Gay, velký Boltův soupeř, který kvůli zranění v Tegu na startu závodu chyběl stejně jako Boltův krajan a nejrychlejší muž sezony Asafa Powell. Bolt měl cestu k dalšímu titulu volnou.

„My bychom rozhodně byli rádi, kdyby se pravidlo vrátilo na jeden ulitý start pro všechny. Určitě to je nyní předmět k diskusi,“ prohlásil manažer Simms.

I český desetibojař Roman Šebrle to považuje za smůlu pro atletiku. „On je obrovský vzor a modla atletiky. Má talent přitahovat lidi,“ prohlásil český desetibojař. „Ale na druhou stranu to byl po dlouhé době zase zajímavý závod pro ostatní,“ usmál se.