Sokolík, vaření a malování až do rána

Helena Železníková pracovala roky v bance, práce se jí líbila. Mnohem více ji ale baví to, co dělá v poslední době. Organizuje kulturní a sportovní život pro děti i dospělé. Centrem je areál Sokolík.

Když Helena Železníková s manželem objevila v parku na místecké straně Ostravice vilu, která je téměř kopií staveb slavného Dušana Jurkoviče, začala jí nová etapa života. Vilu opravili, otevřeli internetovou
kavárnu, hospodu, opravili přilehlý areál s hřištěm i tribunou pro diváky a začali tam pořádat dětské dny, turnaje, koncerty, umělecké dílny, filmové prázdniny pro děti a jiné akce.

1. Vila á la Jurkovič
Hned se mi zalíbila vila i okolní areál. Vybudoval ho místní Sokol a tak jsme mu začali říkat Sokolík. Pro inspiraci k úpravám jsme objeli mnohé Jurkovičovy stavby, hlavně v Luhačovicích. Objevují se tam
stejné motivy. Kdyba vila Jurkovičova, byla by památkově chráněná a asi bychom ji teď neměli. Když měla pětasedmdesát let, oslavovali jsme její narozeniny šampaňským a jahodami.

2. Sokolík
Bylo jasné, že ve vile i venkovním areálu se dají dělat pěkné věci. Nebylo to jednoduché. Všechno bylo zdevastované. Koupili jsme to s hromadami odpadků i bezdomovci. Je to spousta práce, ale také velká
radost.

3. Vaření
Kromě toho, že jsem v Sokolíku šéfová, občas i vařím. A ráda. Dneska jsem udělala svíčkovou. Každý čtvrtek nabízíme mezinárodní kuchyni. Nedávno jsem uvařila Burgundské na víně a náš údržbář řekl, že ještě nikdy nejedl nic tak dobrého.

4. Malování
Vždy mne bavilo malování. Chodila jsem i do kurzu. V Sokolíku často děláme výtvarné akce. Teď jsme si užila s desetiletou neteří. Malovaly jsme až do rána. Já jsem namalovala mimozemšťana, ona koně.

5. Šití
Šila jsem si kabáty i kalhoty. Kdysi jsem šila svým dětem oblečení. V poslední době šiji hlavně do Sokolíku opony a závěsy. Občas něco spravuji, ale chystám se, že si zase něco ušiji pro sebe. Koupily jsme si s
dcerou nové šicí stroje – já obyčejný, ona vyšívací. Snad mi ho někdy půjčí.

6. Moře
Ráda jezdím k moři. Dřívě jsme jezdili pravidelně do Chorvatska, plavili jsme se na jachtě po ostrovech. Manžel má kapitánské zkoušky. Ani já nejsem marný člen posádky. Byla jsem palubním kuchařem a občas i kormidelníkem.

7. Přátelé Sokolíka
V Sokolíku dělají úžasnou práci naši přátelé - dobrovolníci. Mnozí z nich jsou studenti, kteří nám pravidelně pomáhají s dětmi. Mají neobyčejné nápady, dokážou děti inspirovat. Vyráběli s nimi dřevěné loutky, lampiony, malovali, učili je tkát, hrát divadlo.