Sokolnické ukázky v plzeňské zoo letos obohatí noví malí výři

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Dvě mláďata menších druhů výrů - výra afrického a výra bengálského - obohatí letos sokolnické ukázky v plzeňské zoologické zahradě.

Jihočeský sokolník Milan Zaleš má v zoo pravidelné ukázky výcviku dravců už devátým rokem. Mladí, teprve zhruba dvouměsíční, výři se už zapojili do výcviku a ukazují se návštěvníkům při sokolnických ukázkách v amfiteátru u zoo, řekl dnes Zaleš.

Xsir, zhruba 70 dní starý výr africký, je u sokolníka od 17 dní věku, podobně jako samice výra bengálského Šanti. U sov, u nichž je výcvik složitější než u dravců, je podle Zaleše důležité, aby si na člověka mládě zvyklo hned od raného věku a považovalo ho za svého rodiče. Obnáší to tedy časté krmení a cvičení od útlého věku. Sokolník plánuje, že v ukázkách budou oba malí výři létat spolu. „Zatím se učí přílety na ruku, odsednutí a hlavně, aby spolu létali ve dvojici a respektovali jeden druhého,“ řekl Zaleš. Společné ukázky dvou dravců jsou totiž pro diváky atraktivnější, jako například oblíbená dvojice orlů Pat a Mat.

V zoo má Zaleš kolem 16 až 18 dravců a sov, všichni jsou sokolnicky cvičeni. Největším dravcem, který v ukázkách vystupuje, je samice supa himálajského Gabi, mezi návštěvníky létají také sovy či orli.