Solární letoun úspěšně doletěl z Arizony do Oklahomy

Letoun Solar Impulse 2

Letoun Solar Impulse 2 Zdroj: CC BY SA 4.0: Milko Vuille via Wikimedia Commons

Letoun na solární pohon Solar Impulse 2 přistál po téměř osmnáctihodinovém letu z Arizony na západě USA v Tulse v Oklahomě. Na cestě kolem světa s ním švýcarský pilot Bertrand Picard absolvoval jednu z kratších etap, když urazil vzdálenost téměř 1600 km. Let i přistání proběhly hladce, informoval tým na svých stránkách.

„Dobrý večer, Oklahomo. Let nás dovedl do srdce Spojených států při pokračování solárního obletu světa,“ uvedli švýcarští letci a konstruktéři vzápětí po přistání, k němuž došlo 45 minut před půlnocí místního času (6:15 SELČ).

Solar Impulse 2, který v jednotlivých etapách střídavě pilotují Piccard a jeho krajan André Borschberg, dorazil do Arizony minulé úterý po 16hodinové cestě z Moffettova letiště v Kalifornii. Předtím solární letoun překonal náročnou, více než 4080 kilometrů dlouhou etapu z Havaje, která trvala tři dny.

Nejdelší etapa je překonaná

Letoun už má za sebou nejdelší etapu, kterou byl přelet Pacifiku, a na cestě jej čeká ještě Atlantik. Ukončit oblet zeměkoule se chystá v Abú Zabí ve Spojených arabských emirátech, odkud loni v březnu vyletěl.

Cílem projektu je propagace solární energie. Letoun Solar Impulse 2 nenese ani kapku pohonných hmot. Na svém povrchu má 17 248 fotovoltaických článků, které s pomocí lithiových baterií dodávají energii čtyřem motorům. Rozpětí křídel je 72 metrů, což je více, než má Boeing 747. Solární stroj ale váží jen 2,3 tuny, tedy asi jako větší osobní automobil.