Sonda Curiosity je po problémech s počítačem v pořádku

Vozítko Curiosity na vizualizaci.

Vozítko Curiosity na vizualizaci. Zdroj: Profimedia

Americká sonda Curiosity, která na Marsu pátrá po stopách života, se po problémech s funkčností počítačových systémů vrátila do normálního provozního režimu. Oznámil to na svých webových stránkách Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Koncem minulého týdne byla podle NASA omezena činnost hlavního počítače a kontrolu nad vozítkem převzaly záložní systémy.

Podle amerických vědců mohla být paměť hlavního počítače poškozena kosmickými paprsky. Řídící centrum vozítko ve čtvrtek z preventivních důvodů přepnulo do takzvaného „bezpečného módu“, v němž přístroj vykonával jen minimum činnosti. Byl ale v trvalém spojení se Zemí.

Porucha byla během víkendu odstraněna a sonda se postupně vrací do plného provozu. Vědecké experimenty by měly být podle NASA obnoveny nejpozději příští týden.

Curiosity ve své laboratoři nedávno začala analyzovat vzorky horniny z Marsu a výsledky tohoto zkoumání jsou velmi očekávané. Vzorek navrtala sonda v hornině, které podle výzkumníků zřejmě před lety dala na Marsu tvar voda. Její přítomnost je považována za jednu z hlavních podmínek pro vznik života. Na planetě by Curiosity měla pracovat ještě zhruba rok a půl.