Sonda New Horizons poslala první snímky Plutova měsíce Kerbera

vizualizace New Horizons,

vizualizace New Horizons, Zdroj: Repro Zive.cz

Americká sonda New Horizons, která v červenci proletěla kolem trpasličí planety Pluto, poslala na Zemi první snímky jeho malého měsíce Kerberos. Astronomové si tak poprvé mohli udělat o tělese přesnější představu a zjistili, že vzhledem ke svému tvaru jakýchsi dvou spojených laloků nejspíš vzniklo srážkou dvou menších objektů. Sonda nyní směřuje do vzdálených oblastí sluneční soustavy a jejím dalším cílem je průlet kolem nedávno objevené planetky 2014 MU69.

Pluto má celkem pět měsíců a Kerberos je jedním ze dvou nejmenších, objeven byl teprve v roce 2011. Zatímco měsíc Charon má v průměru 1208 kilometrů, měsíc Hydra 45 kilometrů a měsíc Nix 35 kilometrů, jsou měsíce Styx a Kerberos velké jen několik kilometrů. Konkrétně u Kerbera, který má velmi nepravidelný tvar, byl u většího ze dvou „laloků“ naměřen průměr osm kilometrů a u menšího pět kilometrů. Pro odborníky je překvapením také to, že malá Plutova oběžnice je mnohem jasnější, než předpokládali.

Kerberos podle měření odráží asi polovinu světla, což znamená, že jeho ledový povrch je velice čistý. Obíhá ve vzdálenosti asi 60 tisíc kilometrů od Pluta, a jeho dráha je tak ze všech měsíců druhá nejvzdálenější po Hydře. Sonda jej snímkovala ze vzdálenosti 400 tisíc kilometrů.

měsíc Kerberosměsíc Kerberos | NASA

Sonda New Horizons ve čtvrtek podle plánu zažehla svůj pohon a nyní míří k jednomu z objektů v takzvaném Kuiperově pásu planetek, který se nachází v nejzazších oblastech sluneční soustavy. K tělesu 2014 MU69, které obíhá kolem Slunce ve vzdálenosti asi jednu miliardu kilometrů za drahou Pluta, by měla dorazit v roce 2019. Tato planetka je asi stokrát menší než Pluto a byla objevena díky Hubbleově vesmírnému teleskopu teprve loni. Podle vedení americké mise by se sonda k planetce mohla přiblížit až na méně než 12500 kilometrů.