Souboj dvou ekonomických světů: Sparta hostí Rangers

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/AP

Hokejová NHL už popáté odstartuje v Evropě. Příští týden začíná nová sezona, kterou zahájí utkání ve Stockholmu, Helsinkách a Berlíně. Praha letos zápas NHL neuvidí. Přesto se tu představí slavní New York Rangers. Jezdci ve čtvrtek sehrají v pražských Holešovicích přípravné utkání před sezonou. Soupeřem jim bude Sparta.

Pražané se stanou teprve druhým českým týmem, jenž změří síly s klubem z NHL. Prvním byl loni Liberec, který na svém ledě přivítal Boston. Severočeši prohráli 1:7. Cílem Sparty v mači s Rangers je dosáhnout důstojnějšího výsledku. „Věřím, že budeme lepším soupeřem,“ prohlásil trenér Sparty Josef Jandač.

Na souboj se těší i vedení Rangers. „Už jsme v Praze hráli v roce 2008 (v úvodním utkání NHL proti Tampě Bay – pozn. red.). A ještě si pamatujeme, jak čeští fanoušci milují hokej. Jsme rádi, že se můžeme do Prahy vrátit,“ uvedl generální manažer klubu Glen Sather.

Nejlépe placení hráči Rangers (v sezoně 2011/2012)Nejlépe placení hráči Rangers (v sezoně 2011/2012) | nhl.com

Vedení pražského týmu začalo jednat o možnosti utkat se s týmem NHL již loni v říjnu. Důležité bylo finanční hledisko. Organizace zápasu a náklady na jeho pořádání jsou povinností pořadatele, v tomto případě Sparty. Předseda představenstva Petr Bříza uvedl, že rozpočet akce se pohybuje kolem 12 milionů korun. Tato částka ale není součástí rozpočtu Sparty na sezonu. „Přivézt Rangers do Prahy stojí nemalé peníze. Jsme ale rádi, že se nám to podařilo. Bude to letos jediný zápas klubu z NHL v Česku,“ řekl Bříza. V Praze hrály týmy NHL už dvakrát, zápasy pořádala agentura Česká sportovní. I proto ji Sparta požádala o spolupráci.

Čtvrteční zápas bude také soubojem dvou různých ekonomických světů. Rozpočet Sparty na jednu sezonu je zhruba 110 milionů korun. Jen platy všech hráčů Rangers v letošní sezoně přesahují 60 milionů dolarů (1,1 miliardy korun).