Souboj tradic: Rover vs Spitfire

Spitfire vs Range Rover

Spitfire vs Range Rover Zdroj: Repro z AutoRevue.cz

Není to tentokrát „bitva o Anglii“, ale krásný souboj dvou britských technických tradic. Jde sice o promo sportovního Land Roveru, ale na své si přijdou hlavně milovníci letadel, jimž pojetí a estetika videa jistě rozechvěje srdce. Nepochybně k tomu přispěje i charakteristický zvuk leteckého motoru Rolls-Royce Merlin, který za války hnal stíhačky vstříc historickým duelům s messerschmitty a focke-wulfy.

Automobilka Land Rover si od svého špičkového modelu Range Rover Sport slibuje mnohé. Co je však důležitější, v propagačních kampaních se nejrůznějšími způsoby pokouší akcentovat nejen jeho komfort a moderní techniku, ale především jeho rychlost za všech okolností. Už na počátku června tak vzali její představitelé jeden ze sériových vozů na trať nejslavnějšího vrchařského závodu Pikes Peak Hill Climb, který toto auto zajelo za celkem slušných 12 minut a 35,61 s.

Včera ale Land Rover zveřejnil mimořádně zdařilé, čtyři minuty dlouhé video, jež zahřeje u srdce především ty, kteří mají rádi britské tradice. Ústředními hrdiny v něm jsou (opět) vínový Range Rover Sport a legendární stíhačka z druhé světové války Vickers Supermarine Spitfire (dvoumístná!). Za knipl letounu usedá pilot Matt Jones a za volant vozu Mike Cross, jeden z šéfkonstruktérů skupiny Jaguar Land Rover. Pozorovateli by neměl uniknout okamžik, kdy se v čase 1:54 na scéně nakrátko objeví hrabě Charles March, významný mecenáš na scéně historických vozidel a motoristického sportu.

Spitfire vs Range RoverSpitfire vs Range Rover | Repro z AutoRevue.cz

Motivem tohoto krátkého snímku je rychlostní souboj strojů Range Rover Sport a Vickers Supermarine Spitfire, ale celým videem prostupuje typicky britský klid. Většinu času zabírají poklidné přípravy a samotný závod začíná až v čase 2:52. A jak to celé dopadne? Vyhrává samozřejmě Range Rover Sport, ovšem pouze o několik metrů a závěrečná, náležitě zpomalená sekvence je jednoduše působivá.

Jistě, je to esence idealizmu a víry v tradice a srovnávání nesrovnatelného, ale celé toto video má svoje kouzlo a krásně se na ně dívá. Co na tom, že srovnávání aut s letadly není ničím vysloveně originálním a pracovali s ním už futuristé před sto lety…

AutoRevue.cz