SpaceX opět odložila start Dragonu k ISS, poletí nejdřív 6. ledna

raketa Space X

raketa Space X Zdroj: Tony Gray and Robert Murray, wikimedia

Start soukromé nákladní lodě Dragon se zásobami a vánočními dárky pro posádku Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) byl znovu odložen, tentokrát až na leden. Podle agentury AP to dnes oznámil mluvčí americké společnosti SpaceX, které patří Dragon i nosná raketa Falcon 9. Vypuštění bylo plánováno na páteční večer SEČ.

Komunikační ředitel firmy John Taylor sdělil, že test raketových motorů provedený počátkem týdne neproběhl zcela tak, jak měl. Proto je před letem nutné provést ještě jednu prověrku. Jako nejbližší možný termín startu podle něj připadá v úvahu 6. leden. Náklad by pak mohl na ISS dorazit o dva dny později.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v souvislosti s touto zprávou uvedl, že odklad nebude mít žádný dopad na šestičlennou posádku orbitálního komplexu a její zásoby potravin a paliva.

Na palubě stanice jsou nyní dvě ženy - Italka Samantha Cristoforettiová z Evropské vesmírné agentury (ESA) a Ruska Jelena Serovová. S nimi tam pobývají Američané Terry Virts a Barry Wilmore a Rusové Alexandr Samokuťajev a Anton Škaplerov.
Falcon 9 měl s Dragonem odstartovat z floridského Mysu Canaveral už v úterý 16. prosince, ale z neupřesněných důvodů SpaceX vypuštění přeložila na pátek.

Společnost zamýšlí při nadcházejícím startu Dragonu také vyzkoušet přistání prvního stupně rakety Falcon 9 na neukotvené námořní plošině. Nějakou dobu totiž testuje možnost opakovaného využívání prvního stupně raket, což by přispělo ke snížení nákladů letů do vesmíru.