SpaceX znovu odkládá start své vesmírné rakety

Start nákladní lodě Dragon soukromé společnosti SpaceX

Start nákladní lodě Dragon soukromé společnosti SpaceX Zdroj: ctk/AP

Start rakety Falcon 9 firmy SpaceX
Palivová nádrž rakety Falcon 9 společnosti SpaceX
Start rakety Falcon 9 firmy SpaceX s nákladní lodí Dragon
Exploze rakety Falcon 9 a nákladní lodě Dragon soukromé společnosti SpaceX
Start rakety Falcon 9 společnosti SpaceX
6
Fotogalerie

Americká společnost SpaceX přinejmenším o den odložila start rakety Falcon k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Důvodem je podle agentury AP potřeba dodatečné kontroly palubních systémů. Dnešní start rakety, která má k ISS dopravit zásoby potravin a zařízení, je předběžně posunut na středu.

Start byl odložen už potřetí, naposledy se tak stalo 8. prosince, předtím 4. prosince. Vždy mělo jít o pečlivé prověření systémů, žádné vážnější závady údajně na raketě nejsou. Loď by měla zůstat zakotvená u ISS přibližně měsíc.

Nosná raketa Falcon 9 s nákladní lodi Dragon odstartuje ze základny na floridském mysu Canaveral. Půjde o první start na tomto místě od loňské havárie, při níž raketa Falcon explodovala. Plánovaný start bude zároveň prvním využitím "recyklovaného" prvního stupně rakety, která se už k ISS vydala letos v červnu.

Na palubě modulu Dragon je podle amerických médií kapsule se semeny sladovnického ječmene ze zásob pivovaru Budweiser americké společnosti Anheuser. Cílem výzkumu je údajně příprava výroby piva, které by mohli astronauti v budoucnu popíjet během dlouhého letu na Mars.

Podle televize CNN není o pozadí experimentu příliš mnoho informací. Televize nevylučuje, že jde o reklamní tah, protože misi financuje marketingové oddělení pivovarnického koncernu.