Španělsko má zpět poklad v hodnotě 350 milionů eur

Španělský poklad už je v Madridu

Španělský poklad už je v Madridu Zdroj: profimedia.cz

Příprava španělského pokladu na transport
Španělský poklad už je v Madridu
Příprava španělského pokladu na transport
Španělský poklad už je v Madridu
Příprava španělského pokladu na transport
10
Fotogalerie
Španělsko definitivně získalo zpět obrovský historický poklad v hodnotě přes 350 milionů eur (asi 8,7 miliardy korun), který před pěti lety u portugalských břehů vylovili američtí hledači.

V Madridu dnes přistála dvě vojenská dopravní letadla, na jejichž palubě se přepravovalo celkem 17 tun zlatých a stříbrných mincí, které v roce 1804 skončily na mořském dně společně s lodí Nuestra Seňora de las Mercedes. O tom, že poklad náleží Španělsku, rozhodl už dříve soud v USA a hledačská společnost se jej musela bez náhrady vzdát.

Náklad celkem 594 tisíc kusů mincí bude nyní převezen na neznámé bezpečné místo, uvedla veřejnoprávní stanice RTVE. Později bude poklad zřejmě po částech vystaven ve španělských muzeích. O tom, kterým institucím budou předměty svěřeny, se zatím nic neví.

Spor floridské firmy Odyssey Marine Exploration, která poklad v Atlantiku objevila a vyzvedla, se táhl pět let. Mince mezitím byly v úschově v USA. Španělská vláda si od začátku nárokovala vlastnictví cenného nálezu a za pravdu jí dal i americký soud. Argumentovala přitom mezinárodní úmluvou, která potopené válečné lodi chrání před hledači pokladů. Španělská loď se potopila po útoku britského plavidla asi 160 kilometrů západně od Gibraltarské úžiny, když převážela mince z Peru do Španělska. Na poklad si proto nyní činí nárok i zástupci Peru s tím, že mince byly vyraženy v roce 1796 právě v této někdejší španělské kolonii.