Spielbergovi se Tintin vydařil mimořádně

Akční hrdinové. Mladý reportér Tintin a jeho věrný pejsek Filuta se rádi pouštějí do velkých dobrodružství

Akční hrdinové. Mladý reportér Tintin a jeho věrný pejsek Filuta se rádi pouštějí do velkých dobrodružství Zdroj: falcon

Šéfové kultovních animačních studií Pixar a DreamWorks by se měli začít bát. Letošní rok totiž znamená velkou revoluci v americké mainstreamové animaci a do tohoto donedávna spíše upozaďovaného byznysu se pouští velká filmařská jména. Nejprve měl na jaře premiéru Rango, animák Gora Verbinského (tvůrce Pirátů z Karibiku) a nasadil tak vysokou laťku, že mu novinky Pixaru (Auta 2) ani DreamWorks (Kung Fu Panda 2) nedosáhly ani po kotníky.

Nyní do kin vstupují Tintinova dobrodružství, adaptace slavných Hergého komiksů, pod níž jsou podepsáni Steven Spielberg (režie) a Peter Jackson (produkce). Snímek Rango tak získal první vážnou konkurenci v klání o nejlepší animovaný film roku. Tintinova dobrodružství jsou totiž zatraceně podařená.

Filmový Tintin respektuje ducha komiksové předlohy, a to vskutku do důsledků. Nezbavuje se infantilních vedlejších postav (dvojice detektivů Interpolu), představuje reportéra Tintina jako silného akčního hrdinu a posílá jej do nového dobrodružství. Spolu s věrným pejskem Filutou musí rozluštit tajemství tří modelů lodiček, po němž prahne nesympatický Sacharin. Pomoci jim v tom může věčně opilý kapitán Haddock, který s tajemstvím lodiček má mnohem více společného, než se původně zdálo. Cesta k pořádnému dobrodružství plná nebezpečí, honiček a akčních scén se tím otevírá.

A v podání Stevena Spielberga, který je v žánru rodinného animovaného filmu nováčkem, je tato cesta téměř brutálně dynamická. Vedle podařeného scénáře, který skvěle mísí žánr detektivky a dobrodružné literatury, onu dynamiku dílu vtiskuje především výtečná animace a invenční střih. Spielberg sice debutuje jako režisér animáku, ale filmař je velezkušený. Opět spojil síly s kameramanem Januszem Kaminským, díky čemuž se nový Tintin nepodobá žádnému podobnému snímku (ostatně to platí i pro Rango, na němž spolupracoval kultovní kameraman Roger Deakins). Tintin tak téměř nepůsobí jako animovaný film, ale jako fotograficky plnohodnotné dílo. Přesto se tvůrci neuchylují k samoúčelné fotorealističnosti, což by snímku ublížilo. Především tváře hrdinů jsou stále dost stylizované.

Animační postupy pak jsou ale ještě důležitější pro střih. Spielberg se přiučil při sledování kultovního Speed Racera a mnoho scén provazuje velmi netradičním střihem, který vymysleli právě tvůrci Speed Racera, bratři Wachovští. Ten stírá hranice mezi běžným ostrým střihem a kamerovou jízdou a je něčím mezi tím. Působí to skvěle a je to jeden z důvodů, proč je Spielbergův Tintin tak svižný.

Tintinova dobrodružství jsou skvělým rodinným filmem, který respektuje mladého diváka a dává mu jeho vlastního Indiana Jonese. Pánové Spielberg a Jackson si zaslouží potlesk stejně jako celý jejich tým.

Tintinova dobrodružství

(animovaný, USA, 107 minut)
Režie: Steven Spielberg
Mluví (v původním znění): Jamie Bell, Daniel Craig, Andy Serkis
Premiéra: 27. října
Hodnocení: 90 %