Spolutvůrce MacBooku nastupuje k Tesla Motors, má vymýšlet nová auta

Tesla Model S

Tesla Model S Zdroj: CC BY-SA 3.0 Crixxor via Wikimedia

Bývalý výkonný představitel firmy Apple Doug Field přechází k výrobci elektromobilů Tesla Motors. Na starost bude mít vývoj nových vozů. Field v Applu dohlížel na vývoj nových produktů, včetně MacBook Air, MacBook Pro a iMac.

Field začal svoji kariéru jako technik v automobilce Ford Motor. Devět let strávil rovněž ve firmě Segway, kde byl viceprezidentem pro design a konstrukci. Segway je známá svými dvoukolovými elektrickými vozítky.

Generální ředitel Tesly Elon Musk v prohlášení uvedl, že Fieldovy zkušenosti z výroby elektroniky a konstrukce automobilů jsou pro tuto pozici ideální. Oficiální název pozice, kterou bude Field zastávat, je viceprezident pro automobilové programy, uvedl web cnet.com.

Doug Field nastupuje k Tesla MotorsDoug Field nastupuje k Tesla Motors|appleinsider.comPo kariéře ve firmách Ford Motor, Segway a Apple nastupuje Doug Field k Tesla Motors

Tesla v současnosti prodává sedan Model S a vyvíjí malý sportovně-užitkový vůz s názvem Model X. Ačkoliv se chystané SUV začne prodávat až koncem příštího roku, výrobce na něj má už tisíce registrací.

Prozatím opatrný vstup do Evropy

Na evropském trhu se značka prosazuje prozatím jen postupně. Před nedávnem pustila Model S na německý trh. Pro Teslu je Německo klíčovým trhem, proto mu věnuje náležitou pozornost. Uvedení na německý trh se v Mnichově zúčastnil sám zakladatel automobilky Elon Musk. Německé zájemce o Model S lákal na softwarový tuning, který mírně zvýší maximální omezení rychlosti a přizpůsobí automobil německým dálnicím. Navíc přislíbil, že Německo bude mít druhou největší síť rychlodobíjecích stanic Supercharger po USA. V přepočtu na hlavu jich bude dokonce víc, jak uvedl web hybrid.cz. Prvních šest rychlodobíječek Supercharger se připravuje už teď, do konce roku 2014 jich má v Německu stát kolem 40 až 50.

Elon Musk uvádí Model S na německý trh

Vstupní branou do Evropy ale pro Tesla Motors bylo hlavně Norsko. Severská země je totiž elektromobilitě příznivě nakloněna. Model S brzy ovládl celý tamní automobilový trh. Na druhou stranu rychle rostoucí počet elektromobilů na norských silnicích zde vyvolal diskuzi, zda by se podpora elektromobilů neměla omezit.

Tesla Motors slaví úspěch také na švýcarském trhu, kde ovládla celý trh aut "do zásuvky". V září 2013 Tesla Motors prodala ve Švýcarsku celkem 66 vozů. Jde o měziměsíční nárůst o téměř 50 procent, v srpnu zde prodala 42 kusů. V devátém měsíci letošního roku si tak Model S ukrojil podíl 0,3 procenta z celkových automobilových prodejů, kterých bylo celkem 22 632.

Tržní kapitalizace firmy jako třetina Fordu

Tržní hodnota kalifornské automobilky Tesla Motors dosáhla hranice 20 miliard dolarů. Investoři neskrývají optimismus, že se Elonu Muskovi podaří udržet a posunout ještě výš výborné hospodářské výsledky firmy. Kritici však varují před bublinou. Hodnota akcií firmy se nyní pohybuje kolem 173 dolarů za kus. Jen za letošní rok vzrostly akcie automobilky téměř pětinásobně.

Tesla Motors
Automobilka byla založena v roce 2003 v kalifornském městě Palo Alto, v současnosti má kolem 2000 zaměstnanců. První model, což byl sportovní vůz s označením Roadster, firma uvedla na trh v roce 2008. O dva roky později nabídla své akcie na burze.