Sportovní události roku 2012

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Rok 2012 přinese mnoho sportovních událostí. Deník E15 vybírá ty, které určitě stojí za sledování.

5. února

Super Bowl

První únorová neděle bude také letos patřit Super Bowlu – finále ligy amerického fotbalu. Jen na území USA dosahuje každoročně tento zápas sledovanosti přes 100 milionů diváků, což je přibližně polovina celkového počtu diváků. Utkání se uskuteční poprvé v historii v Indianapolisu na stadionu Lucas Oil. Tento stánek má zatahovací střechu. Jeho kapacita pro fotbalové zápasy je 63 tisíc míst, pro Super Bowl však bude navýšena až na 70 tisíc. Vstupenky na tento zápas stojí od 1900 do šesti tisíc dolarů. Poločasovou pěveckou show letos obstará Madonna. Význam události potvrzují i ceny televizní reklamy. Třicetivteřinový spot odvysílaný během utkání stojí několik milionů dolarů. Loni se prodával za tři miliony, letos je cena údajně ještě o půl milionu dolarů vyšší. Televize NBC, jež letošní Super Bowl odvysílá, oznámila, že reklamní spot si už zakoupily společnosti Coca-Cola, Pepsi, General Motors, Audi, Hyundai, Toyota nebo Volkswagen.

16. března – 25. listopadu

Formule 1

Fanoušci letos uvidí 20 závodů formule 1 – novinkou bude Velká cena USA, jež se pojede na novém okruhu v Austinu. Lákadlem bude také návrat Kimiho Räikkönena. Mistr světa, který se v posledních dvou letech věnoval závodům rallye, v nichž se mu příliš nedařilo, se dohodl na angažmá se stájí Lotus. Ve formuli 1 by se měla i v letošním roce objevovat česká stopa. Závodníci Jan Charouz a Josef Král by měli mít opět příležitost testovat monoposty. Charouz v loňském roce dokonce zasáhl do jednoho z tréninků. Největší otázkou pro letošní sezonu je, zda ostatní týmy zastaví dominanci Sebastiana Vettela a stáje Red Bull, či jestli bude také tato sezona jednoznačnou záležitostí Red Bullu a německého pilota.

4. – 15. května

Mistrovství světa v hokeji

Ve světovém měřítku jde o událost méně zásadní, pro českého fanouška ovšem nikoli. Hokejový světový šampionát se tentokrát koná ve Finsku. Český tým obhajuje bronzové medaile z loňského turnaje, mistrovský titul budou obhajovat domácí Finové. Největší hvězdy, které na mistrovství světa uvidíme, zatím nelze jmenovat. Záleží, jak se vyvine v zámoří boj o Stanley Cup a které hvězdy nakonec do Finska přijedou. Například Rus Alexander Ovečkin patří k pravidelným reprezentantům. Záleží však na tom, zda bude v květnu jeho Washington ještě ve hře o Stanley Cup. Finové budou usilovat také o rekord v návštěvnosti. Ten zatím stále drží Česká republika. V roce 2004 navštívilo turnaj v Praze a v Ostravě na 550 tisíc lidí. Žádný z dalších šampionátů se tomuto číslu nepřiblížil, jen v Německu v roce 2010 navštívilo mistrovství světa kolem 500 tisíc diváků.

8. června – 1. července

Mistrovství Evropy ve fotbale

Druhou nejočekávanější událostí letošního roku bude fotbalové mistrovství Evropy, které letos hostí Polsko a Ukrajina. Mezi 16 účastnických týmů se probojovalo i české družstvo, které se utká ve skupině s Ruskem, Řeckem a domácím Polskem. Úvodní zápas na turnaji sehrají Češi hned první den šampionátu od 20.45 hodin, jejich soupeřem bude Rusko. Největším favoritem jsou obhájci titulu Španělé, kteří jsou zároveň úřadujícími mistry světa. Mezi největší hvězdy turnaje tak budou patřit především hráči tohoto týmu, kteří až na pár výjimek hájí barvy Barcelony nebo Realu Madrid.

Kromě Iniesty, Xaviho nebo Xabiho Alonsa se pozornosti fanoušků budou těšit i Arjen Robben z Nizozemska, Francouz Franck Ribéry nebo Portugalec Cristiano Ronaldo. Evropská fotbalová unie UEFA rozdělí mezi 16 účastnických týmů celkem 196 milionů eur. Jen za účast na turnaji dostane každý tým osm milionů eur, za každou výhru v základní skupině další milion, za remízu polovinu. Vítěz finále dostane 7,5 milionu eur. Pokud by nějaký tým prošel turnajem bez bodové ztráty, vydělal by si 23,5 milionu eur.

27. července – 12. srpna

Letní olympijské hry v Londýně

Největší sportovní událostí letošního roku budou letní olympijské hry, které se konají v Londýně. Letní olympiáda je společně s fotbalovým mistrovstvím světa nejsledovanější sportovní událostí světa. Oba podniky patří také mezi nejsledovanější světové akce vůbec. Poslední letní olympiádu v Pekingu sledovalo na celém světě podle oficiálních údajů 4,7 miliardy diváků, což bylo 70 procent tehdejší světové populace. Toto číslo je zatím rekordní. Sledovanosti odpovídá i cena za vysílací práva, která přinesou Mezinárodnímu olympijskému výboru miliardy dolarů. Například americká stanice NBC zaplatila v roce 2003 za vysílání her ve Vancouveru a v Londýně 2,2 miliardy dolarů.

Největší hvězdou londýnské olympiády bude jamajský sprinter Usain Bolt. Hodně sledovaný bude také tenisový turnaj, jenž se odehraje na dvorcích ve Wimbledonu. Česká výprava odjede do Londýna s několika kandidáty na zisk medaile. K favoritům patří atleti (Špotáková, Hejnová), střelci (Emmonsová, Kostelecký), veslaři (Knapková, Synek), ale také tenistka Petra Kvitová a další sportovci. Na posledních letních hrách v Pekingu získali čeští závodníci tři zlaté a tři stříbrné medaile, v pořadí národů skončili na 24. místě.