Spyker žaluje GM, chce odškodné za krach Saabu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Nizozemská společnost Spyker podala ve Spojených státech žalobu na americkou firmu General Motors kvůli bankrotu švédské automobilky Saab. Požaduje po GM odškodné tři miliardy dolarů (61 miliard korun).

„Tato žaloba požaduje odškodné za nezákonné kroky, které uskutečnila GM, aby se vyhnula konkurenčnímu boji se Saabem na čínském trhu,“ uvedla společnost Spyker. „Přímým a plánovaným cílem kroků GM bylo dohnat Saab k bankrotu,“ dodala. GM podle Spykeru svými zásahy překazila transakci s čínským investorem Youngman, díky které by Saab zůstal solventní a mohl by restrukturalizovat své aktivity. Americká firma prý doufala, že spolu se Saabem zanikne i Spyker.

Požadované odškodné je podle Spykeru založeno na hodnotě, kterou by Saab získal, kdyby se dohoda s čínskými investory zrealizovala. „Je těžké tomu uvěřit,“ řekl na adresu žaloby mluvčí automobilky GM. Dodal však, že firma ještě žalobu neviděla. Spyker předloni koupil ztrátový Saab od GM za 400 milionů dolarů. Švédský soud vyhlásil bankrot Saabu koncem loňského roku. Automobilka již loni v dubnu zastavila výrobu, protože její dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům. Chyběly i peníze na platy zaměstnanců.

Loni v říjnu se Spyker předběžně dohodl, že Saab převezmou čínské společnosti Pang Da Automobile Trade a Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Tato dohoda však zkrachovala, protože narazila na řadu překážek, včetně odporu GM.

Americká automobilka tehdy uvedla, že zastaví dodávky vozidel i technologií novému majiteli Saabu, protože jinak by poškodila zájmy vlastních akcionářů. „GM zpočátku vytvářela dojem, že podporuje dohodu Saabu s čínskými investory o záchraně podniku, A to jenom proto, aby Saabu později podtrhla nohy a dohnala ho k bankrotu,“ píše se v žalobě. „GM se jednoduše snažila zbavit konkurence ze strany Saabu, a to zejména na čínském trhu,“ tvrdí žaloba. Neúspěchem skončila i další jednání s ruskými, blízkovýchodními a čínskými investory.

Majetek zkrachovalé automobilky Saab nakonec letos koupila čínsko-švédská investiční skupina National Electric Vehicle Sweden (NEVS). Ta bude v hlavním závodě Saabu v Trollhättanu vyrábět elektrické vozy. Částka, za kterou skupina Saab koupila, nebyla zveřejněna.

Spyker přípravou žaloby strávil posledních šest měsíců a utratil stovky tisíc dolarů. Ty mu poskytl utajovaný investor, který v případě úspěchu žaloby získá část odškodnění.