Stacey Kentová vystoupí na festivalu swingové hudby v Praze

Americká jazzová zpěvačka Stacey Kentová

Americká jazzová zpěvačka Stacey Kentová Zdroj: Profimedia.cz

Americká jazzová zpěvačka Stacey Kentová, jejíž hlas si oblíbil například herec Clint Eastwood na jehož 70. narozeninách vystoupila, bude hostem festivalu swingové hudby v Praze. V Národním domě na Vinohradech se akce uskuteční poosmnácté, a to 11. a 12. listopadu.

Kentová o víkendu zpívala v Kanadě, v srpnu ji čekají koncerty v Belgii a Dánsku, v září ve Velké Británii a pak ve Francii, Polsku a v Portugalsku. Je držitelkou několika oceněními BBC Jazz Awards včetně těch za nejlepší vokály či album. Deska The Boy Next Door z roku 2003 se stala zlatou ve Francii. Pozdější Breakfast On The Morning Tram získalo platinovou desku ve Francii, zlatou v Německu a Stacey za něj byla nominována na cenu Grammy v kategorii Nejlepší vokální jazzové album.

Od vydání prvního alba Close Your Eyes (1997) dosáhla obrovského úspěchu u kritiků i fanoušků. Bylo to ale vystoupení v CBS Sunday Morning v roce 1999, díky němuž se dostala do povědomí veřejnosti. Od té doby její kariéra roste, vystupovala na všech zásadních světových festivalech a v koncertních halách včetně newyorské Carnegie Hall a pařížské Olympie.

Na swingovém festivalu v Praze dále vystoupí vokální sextet Skety složený z mladých nadšených hudebníků, slovenské trio Nothing But Swing pracující s vlivy vážné hudby, etnického folklóru i moderního jazzu. Festival uzavřou Bratislava Hot Serenaders hrající Hot Jazz, tedy hudební styl z konce 20. let minulého století. S nimi se za mikrofon postaví slovenský herec a zpěvák Milan Lasica.

„V době, kdy mnoho mladých lidí zná swing v té moderní elektronické podobě, máme za cíl jim přiblížit také klasické a tradiční formy tohoto hudebního stylu. Stacey Kent svým mladistvým vzhledem a podáním swing přibližuje všem posluchačům napříč generacemi a je tedy ideálním vrcholem letošního festivalu,“ uvedl k dramaturgii 18. ročníku jeho ředitel Milan Hájek.

Festival swingové hudby představuje svým návštěvníkům nejrůznější podoby jazzového stylu z konce 20. let minulého století. Nabízí jej v tradiční formě, ale nebojí se ani žánrových přesahů. Dává prostor hvězdným matadorům i mladým talentům ze zahraniční a domácí scény. Vstupenky se už prodávají. Více informací je na www.nardum.cz.