Stačí brusle, hokejka a přilba

Nový seriál týdeníku Sedmička představí rodičům deset vybraných sportů pro jejich děti.

Na olympiádě ve Vancouveru vrcholí hokejový turnaj. Spousta chlapců při pohledu na televizní obrazovku zatouží po hokeji. Týdeník Sedmička přináší seriál „Sport pro děti“, ve kterém nabídne několik rad a servisních informací. První díl patří právě lednímu hokeji.

Hokej patří v Česku k nejpopulárnějším sportům. Polabí není výjimkou. Nový Jágr může vyrůst na zimním stadionu v Kolíně, Kutné Hoře, Nymburce i v Poděbradech.

Jak začít? „Stačí si vzít brusle, hokejku a přilbu, která může být i cyklistická, a prostě přijít,“ láká k rozšíření dětské hokejové party šéftrenér kolínské mládeže Václav Rác. „Nábory do hokejových tříd se konají třikrát týdně,“ říká.

Obecné dogma o tom, že je hokej finančně náročný sport, vyvrací. „Roční poplatek pro dítě činí pět tisíc korun, ale pokud má o hokej zájem dítě ze sociálně slabší rodiny, klub mu s opatřením výstroje pomůže,“ vysvětluje kolínský trenér.

Přípravka funguje i v Nymburce. „Každý, kdo má zájem, je u nás vítaný. Děti si mohou přijít vyzkoušet s námi zabruslit, a když budou chtít, rovnou začnou s tréninkem,“ tvrdí trenér nymburských nadějí Lukáš Král. Pořízení výstroje podle něj vyjde zhruba na pět tisíc korun.

V Poděbradech pořádají hlavní nábor mládeže do hokejových řad vždy začátkem školního roku. Přesto mohou děti přijít na jakýkoliv trénink.

„Kluci mohou dorazit i bez hokejky a chrániče mohou mít i z in-line bruslí,“ informuje hlavní trenér poděbradské přípravky Josef Nutil. Poplatek za pronájem ledu vyjde rodiče na pět set korun měsíčně.

Nábor nových hráčů do přípravky Sršňů z Kutné Hory se koná každé úterý od půl čtvrté odpoledne na zimním stadionu. „Rodiče s dětmi mohou přijít i na trénink přípravky či žáků. Zapojit se mohou i dívky,“ říká Braňo Hríbik, jeden z koučů kutnohorské mládeže.

Hokej není pro školáky nijak nebezpečný. „Důležité je, aby zátěž, kterou děti podstoupí, odpovídala jejich možnostem. Pokud by byly nároky příliš vysoké, mohlo by to mít následky. Ale jinak je to sport zdravý,“ podotýká lékař Tomáš Müller.