StartPoint představí jeho zakladatel

Výběr nejlepších absolventských prací evropských výtvarných akademií představí návštěvníkům Galerie výtvarného umění v Chebu.

Projekt StartPoint je založený na jednoduchém principu: na každé škole vybere komise nejzajímavější absolventskou práci, pak jsou souborně představeny v katalogu, na webu a ty nejlepší i na výstavě. Mezinárodní porota pak vybere držitele hlavní ceny a několika čestných uznání.

„StartPoint je projekt věnovaný současnému umění. Patří už dlouhodobě k nejvýznamnějším akcím českého výtvarného umění,“ říká ředitel galerie Marcel Fišer.

Podle něj není projekt jen konfrontací výtvarníků, ale zároveň jednotlivých vysokých výtvarných škol. „Prezentují se tu jejich nejvýznamnější výstupy v podobě diplomových prací,“ vysvětluje Fišer.

Projekt začínal v roce 2003 v Galerii Klatovy/Klenová jako konfrontace čtyř českých výtvarných škol a vymyslel ho právě současný ředitel Galerie výtvarného umění v Chebu, který ho stále organizuje a připravuje v různých institucích. V devátém roce své existence už zahrnuje čtyřiatřicet uměleckých škol z devatenácti evropských zemí. Že je Fišer autorem projektu, to je také hlavní důvod, proč se do Chebu tak velká akce dostává. Výstava se už premiérově loni uskutečnila v Brně.

Pro prestižní školy

Projektu se nově účastní akademie z Atén, Osla nebo Milána, kde je nejvýznamnější italská škola. „V Evropě je kolem stovky škol, všechny je projekt nikdy neobsáhne. Snažíme se do něj postupně dostávat ty nejprestižnější a největší, aby se zvyšovala kvalita. To je ostatně rok od roku vidět,“ říká Fišer.

Chebská galerie připravila reprízu hlavní výstavy, která v roce 2011 byla ve Wannieck Gallery Brno. Objeví se tu i některé práce, které z technických důvodů nemohly být v Brně vystaveny, a samozřejmě i všichni držitelé cen.

Návštěvníci se mohou těšit na velmi různorodou výstavu. „Každý si může najít to své. Od fotografie, videoinstalace až po klasická malířská média,“ říká Fišer. Hledání to ale nebude jednoduché. „Současné umění je svým způsobem komplikované, uzavřené do sebe. Lidi tak výstava nemusí zaujmout jako celek, zajímavé to pro ně ale bude,“ uzavírá ředitel.

STARPOINT 2011 V BRNĚ

Výstava je nyní v chebské Galerii výtvarného umění

Hlavní cena: Tommy Hovik (Kunstakademiet Oslo)
Čestná uznání: Nicky Assmann (KABK Den Haag), Kevin Gaffney(RCA London), Tomáš Šoltys (VŠVU Bratislava), Malthe Stigaard (GRA Amsterdam) Česko letos reprezentují Lucia Sceranková (AV U Praha), Radim Langer (VŠUP Praha), Oldřich Morys (FaVU VUT Brno) a Patrik Kriššák (FU OU Ostrava)

Galerie výtvarného umění v Chebu, telefon: 354 422 450, e-mail: info@gavu.cz