Startuje hokejové mistrovství světa, po 82 letech ve dvou zemích

Hokej

Hokej Zdroj: CTK

Hokejové mistrovství světa začíná. V pořadí 76. ročník přitom bude ve znamení dvou zásadních změn. První je to, že se šampionát uskuteční ve dvou zemích - Finsku a Švédsku, druhou nový hrací systém.

Téměř novinkou je právě spolupořadatelství více zemí, což je cesta, kterou se v posledních letech ubírají fotbalové šampionáty. V hokeji se tak stane teprve podruhé od roku 1930, kdy byl šampionát světa pořádán ne ve dvou, ale rovnou ve třech zemích - Francii, Německu a Rakousku.

Původně mělo MS být pouze ve Finsku, konkrétně v Helsinkách a Turku. V roce 2009 však mezinárodní hokejová federace (IIHF) schválila rozdělení pořadatelství mezi dvě severské země. K Helsinkám tak přibyl švédský Stockholm. O rok později se zase turnaj, který mělo původně pořádat jen Švédsko, opět rozdělí mezi obě severské hokejové mocnosti.

Důvod? Hokejová federace i jednotlivé země se tak snaží zvýšit zájem o celý podnik. V posledních letech se totiž čím dál více rojí pochybnosti například o nutnosti pořádat MS každý rok nebo o termínu šampionátu, který se koná v době vrcholících bojů o Stanley Cup v zámořské NHL a nikdy tak nemůže přilákat skutečně celou hokejovou špičku.

Dvě země tak mají přinést alespoň větší divácký zájem o mistrovství, doufají zúčastněné strany. Výhodu domácího prostředí, a tedy jistotu vyšších návštěv, totiž budou mít hned dva týmy. „Jsme si jisti, že výsledek bude velmi zajímavý,“ věří prezident IIHF Rene Fasel. Organizátoři dokonce směle vyhlásili útok na dosavadní rekord v návštěvnosti, který drží mistrovství světa v Praze a Ostravě z roku 2004, kdy na zápasy dorazilo celkem 552 tisíc fanoušků.

Finále se odehraje 20. května v helsinské Hartwall AreněFinále se odehraje 20. května v helsinské Hartwall AreněFinále se odehraje 20. května v helsinské Hartwall Areně

Zásadní budou samozřejmě konečné účty, nicméně již teď se myšlenkou spolupořadatelství vážně zabývají i další země. O pořadatelství turnaje v roce 2017 se chtějí společně ucházet Německo a Francie a ještě o tři roky dříve by tento „dvojmodel“ mohlo zažít Česko a Slovensko. Zatím jediným oficiálním pořadatelem je Česko, ale o tom, že by se Slováci připojili, už oba svazy vážně jednají.

„Uvidíme, jak dopadne nejbližší dělený šampionát ve Finsku a Švédsku a na následujícím kongresu budeme jednat s českou stranou,“ uvedl nedávno v deníku Plus předseda slovenského svazu Igor Nemeček a potvrdila to i česká strana. Bratislava za to nabízí Česku podobné rozdělení turnaje v budoucnu, až získají pořadatelství Slováci. Mistrovství světa v roce 2015 by měla hostit Praha a Ostrava. Pokud by do pořádání vkročila i slovenská strana, Bratislava má vystřídat Ostravu.

Nový hrací systém
Na světovém šampionátu se opět představí 16 týmů. Nové ale je jejich rozdělení do základních skupin. Poprvé od roku 2000 nebudou skupiny čtyři, ale jen dvě. V každé bude osm týmů a hrát se bude systémem každý s každým.

Na jednotlivé týmy tedy čeká sedm zápasů v základní skupině (jedna se bude hrát v Hesinkách, druhá ve Stockholmu). Po jejím konci nepřijde na řadu skupina osmifinálová jako v předchozích letech, ale rovnou vyřazovací část turnaje. Do čtvrtfinále postoupí nejlepší čtyři celky ze základních skupin.

Novinkou je i to, že v této fázi turnaje se utkají celky, které se potkaly už v základní skupině. Tedy první tým ze skupiny A bude hrát se čtvrtým mužstvem téže skupiny a podobně. Až v semifinále (která se stejně jako finále budou hrát ve Finsku) se potkají týmy „křížem“. Pro český celek to znamená, že nemůže narazit dříve než v semifinále na Kanadu, USA, Finsko nebo Slovensko.

Program hokejového mistrovství světaProgram hokejového mistrovství světa