StartupJobs.cz nabízí práci ve startupech. Nyní s investicí od Mitonu

Startupy.

Startupy. Zdroj: Jan Sedlak

Mladý projekt StartupJobs.cz získal investici v nespecifikované výši od jablonecké společnosti Miton, která investovala do firem jako Slevomat, ChytrýHonza.cz, Heuréka, Stahuj.cz či PixMac. „Pokud se StartupJobs podaří zachránit jen jednu mladou duši od standardní korporátní kariéry, stojí to za to,“ píše Miton ve svém prohlášení.

Startupy jsou v současné době v kurzu i z toho důvodu, že nabízí zajímavou alternativu k mnohdy nevábnému životu v korporacích (viz třeba povedený nový blog zivotvkorporaci.cz). Uchazeč o práci ve velké firmě navíc musí projít přes „robotickou“ personální agenturu. Tedy nic, co by mladé lidi s možností volby lákalo. Stále více začínajících firem u nás zase neustále hledá nové schopné zaměstnance. Proto vznikl StartupJobs.cz.

Tříčlenný tým kolem StartupJobs.cz sídlící ve smíchovském Node5 se snaží propojit startupy s lidmi, kteří mají zájem v nadějných projektech pracovat. Do vzniku této služby v Česku prakticky chyběla platforma, která by tyto 2 světy sjednotila, a mladým firmám se zaměstnanci sháněli poměrně těžko. Kromě kontaktů, konferencí, známých a omezeným službám personálních agentům začínajícím podnikavcům zbývaly pouze nástěnky v prostorách tuzemských technologických akcelerátorů a co-workingových center.

Sháňka po vývojářích

Startupy si tak na webu mohou jednoduše založit profil a vypisovat volné pozice. Zájemci o práci pak mají jednotný přehled o tom, které české firmy pracovní místa nabízejí. Projekt funguje už několik měsíců a nedávno byla spuštěna jeho nová verze, jejíž součástí jsou i testy znalostí.

Tyto testy se v současné době zaměřují pouze na vývojářské dovednosti (PHP, HTML, CSS, JavaScript, Java a SQL) na juniorských úrovních, do budoucna má ale jejich počet růst. Díky nim si lidé mohou ověřit, jak jsou na tom s požadovanou technologickou výbavou. Testy už si za krátkou dobu vyzkoušelo přes 100 lidí a do budoucna se chystají i žebříčky.

V současné době je na StartupJobs.cz vypsáno kolem 80 pracovních pozic a nabízejí je firmy jako CDN77.com, Arounded, eMan, uLikeIT a další. V minulosti zde inzerovaly i další značky s dnes již zvučnými jmény a v celkové databázi je dokonce přes 160 firem. Největší aktuální poptávka je po PHP programátorech, HTML5 a JavaScript kodérech a obchodnících. To v podstatě kopíruje poptávku po lidech při různých akcích typu Startup Weekend a podobě.

„Do nápadu StartupJobs jsme se zamilovali na první pohled,“ tvrdí zástupci Mitonu. „Vytvořením přehledu startupů společně s nabízenými pozicemi vzniká unikátní seznam online projektů, které rostou a jsou stále hladoví po nových talentech.“

„Jsme přesvědčeni, že malý tým a jasný záměr jsou nejlepším prostředím pro vytvoření pracovních návyků, vlastní efektivity a samostatnosti. To je místo, kde se naučíte myslet za sebe, kde můžete něco ovlivnit a kde je výsledek opravdu vidět,“ doplňuje prohlášení.

Miton k investici přesvědčila skutečnost, že zakladatel Filip Mikschik spolu se svým týmem „dokázal s minimálními prostředky vybudovat funkční službu, ověřit model a má jasnou vizi, kam se službou dál“.

Do startupového pracovního trhu by v budoucnu mohl promluvit i Seznam, který nedávno ohlásil, že se hodlá mnohem více a vytváří i jejich . Právě zde se nabízí logické spojení s Spráce.cz. Na Smíchově ale prozatím nic takového v produktové fázi neřeší. V jejich databázi je nyní přes 30 startupů.

Pro ty, kteří by v budoucnu raději dali přednost kariéře v tradiční IT korporaci namísto startupu, vznikla v Česku malá kniha Chci uspět v IT od Martina Knotka, která má studenty k takovému místu nasměrovat.