Stát plánuje podpořit výstavbu energeticky úsporných budov

Vláda schválila Národní program reforem, který obsahuje také návrh na zavedení jednotného a stabilního finančního nástroje pro podporu energeticky úsporných budov. Tím pomůže vlastníkům budov překonat největší bariéru, kterou jsou vyšší počáteční investiční náklady do úsporných opatření. Schválený dokument zároveň identifikuje podporu energeticky úsporných budov jako jedno z důležitých opatření pro ekonomický růst a zvyšování konkurenceschopnosti České republiky, uvedla iniciativa Šance pro budovy.

Iniciativa uvedený návrh vítá a v souvislosti s tím prosazuje zavedení takového finančního mechanismu, který bude mít velký efekt na vyvolané soukromé investice. Propočty z Německa údajně ukazují, že pokud se nástroj nastaví dobře, může se jedna koruna z veřejných prostředků vrátit do ekonomiky čtyř až pětinásobně. „Vláda by nyní měla přejít od slov k činům a připravit chytrý finanční nástroj, který lidem pomůže uspořit peníze a zvýšit kvalitu bydlení a zároveň podpoří ekonomický růst. Že je to možné, ukazují fungující zkušenosti z Německa, kde jedno euro v podpůrných programech státní banky KfW vyprodukuje pro stát čtyři až pět eur na daních a nevyplacených sociálních dávkách,” tvrdí koordinátor Šance pro budovy Petr Holub.

„Synergicky s tím vláda podpoří ekonomiku a pracovní místa v malých a středních firmách. Dům nelze uříznout, odvézt do Číny, tam zrenovovat a znovu vrátit zpět. Musí se stavět tam, kde budova následně slouží českým lidem, institucím či firmám,“ dodává.

Šance pro budovy je společnou iniciativou dvou významných odborných a profesních asociací z oboru úsporné výstavby budov. V roce 2010 ji založily Česká rada pro šetrné budovy (www.czgbc.org) a Centrum pasivního domu (www.pasivnidomy.czwww.sanceprobudovy.cz.