Stavba obří haly Amazonu v Dobrovízi se přiblížila, úřad povolil změnu

Sklad Amazonu

Sklad Amazonu Zdroj: Scottish Government, Flickr.com (CC BY-NC 2.0)

Stavební úřad povolil změnu územního řízení, která je potřebná kvůli přeměně původního projektu čtyř menších hal na obří distribuční centrum pro americký internetový obchod Amazon u Dobrovíze. Tato obec, jejíž obyvatelé stavbu jednoho obřího skladu před týdnem odmítli, se proti rozhodnutí úřadu odvolá.

Stavební úřad pří řízení smetl ze stolu námitku Dobrovíze, která se týkala obchvatu obce, nesouladu uváděných počtů zaměstnanců v komerční zóně s aktuálním stavem a vlivu stavby na životním prostředí (EIA).

Zamítl také námitky obcí Hostouň, Kněževes a Středokluky na řešení dopravní situace. „Umístění stavby je v souladu se schválenou územně plánovací dokumentací a vyhovuje obecným požadavkům na výstavbu,“ uvádí stavební úřad ve svém rozhodnutí.

Účastníci řízení se mohou proti rozhodnutí stavebního úřadu odvolat, což učiní například Dobrovíz. „Samozřejmě, že se odvoláme. Až nám to přijde písemně, tak se o tom poradíme a budeme se odvolávat,“ řekl ČTK místostarosta Jiří Šesták. Výstavbu distribučního centra zamítli minulý týden obyvatelé Dobrovíze v lidovém hlasování.

Největší e-shop světa
Amazon je největším a zároveň i jedním z nejstarších internetových obchodů na světě. Jeff Bezos, který stále stojí v čele firmy, ji založil v roce 1994, tehdy pod jménem Cadabra. Svou činnost na internetu Amazon zahájil v červenci 1995 a v současnosti zaměstnává 97 tisíc lidí. Společnost stále nemá stránky v českém jazyce.

Amazon chce nejpozději do září 2014 otevřít v Česku dvě distribuční centra. Vedle Dobrovíze má další vzniknout u Brna. I zde jsou však s jeho stavbou problémy, protože brněnské zastupitelstvo podmínilo vybudování logistického centra na Černovické terase vytvořením napojení průmyslové zóny na dálnici D1. O záměru firmy přesunout své distribuční aktivity do tuzemska poprvé informoval server E15.cz.

Amazon dostal nabídky, aby své haly vybudoval v dalších částech republiky, jako například v průmyslové zóně v Holešově na Kroměřížsku nebo v průmyslové zóně v Mošnově na Novojičínsku.

Do příštích Vánoc musí být hotovo

„Amazon se soustředí na to, aby oba ohlášené projekty úspěšně provedl ve vybraných lokalitách a v tomto směru vede nadále jednání se všemi zainteresovanými stranami na úrovni ČR, kraje i obcí,“ sdělil mediální zástupce společnosti Vladimír Bystrov.

Podle Amazonu je však nezbytné, aby výstavba začala a skončila podle plánovaného harmonogramu, aby bylo distribuční centrum připraveno na nadcházející vánoční sezonu. To by mohl být problém, protože se případným odvolání proti změně územního rozhodnutí může krajský úřad zabývat několik měsíců. Projekt také musí projít stavebním řízením, které vede k získání stavebního povolení.

Každé centrum zaměstná kolem 2000 lidí a v předvánoční špičce další 3000 v každé lokaci. Spolu s chystaným skladem v Polsku mají obsluhovat jak dosavadní evropské trhy, tak nové trhy v severní a východní Evropě.

Přesun k vzdušné dopravě

Amazon nedávno oznámil, že svou logistiku posune do nové dimenze. K přepravě zásilek chce využívat bezpilotní letouny. Nyní probíhá jejich testování, ostrý provoz hodlá firma odstartovat za pět let.

Jak má fungovat Amazon Prime Air