Stavbaři a Deloitte chtějí státu navrhnout investiční strategii

Svaz podnikatelů ve stavebnictví (SPS) chystá s poradenskou společností Deloitte návrh strategie udržitelných stavebních investic v České republice do roku 2020. Ještě letos na podzim plánují dokument předložit vládě. Do jeho přípravy chtějí zapojit i Ministerstvo průmyslu a obchodu. Materiál má pomoci zmírnit dopady krize na stavebnictví., řekl prezident SPS Václav Matyáš.

„Jeden rok investujete do dopravní infrastruktury 96 miliard korun a pak snížíte investice na 50 miliard. A jak na to firmy mají reagovat? Jeden rok lidi propustím, abych je další rok nabíral? To je přeci nesmysl,“ uvedl s odkazem na kolísání státní investiční politiky šéf stavbařského svazu. Strategie udržitelných stavebních investic má obsahovat například odhad jejich výše, analýzu financování i nezbytné kroky státu. Kabinet má dostat materiál přibližně v říjnu.

Svaz chce ale už nyní předložit vládě návrh opatření, která mají zmírnit dopady krize na tuzemské stavebnictví. SPS například navrhuje, aby v roce 2013 Ministerstvo pro místní rozvoj, spolu s resortem životního prostředí a průmyslu a obchodu, zahájilo nový program rekonstrukcí bytových budov financovaný z prodeje emisních povolenek. Výstavbu dopravní infrastruktury chce SPS prosadit s ohledem na strategii konkurenceschopnosti jako prioritu státního rozpočtu. Stavbaři mimo jiné také vyzývají k okamžité obnově přípravy nových staveb, jejíž pozastavení podle nich ohrožuje budoucí výstavbu.

Tuzemské stavebnictví od roku 2008 nepřetržitě klesá. Zatímco v uvedeném roce činila hodnota vykonaných stavebních prací 548 miliard korun, loni to bylo přibližně 464 miliard. „Letos čekáme pokles stavebnictví o dalších sedm až deset procent,“ uvedl Matyáš. Stavební výroba v Česku podle posledních čísel Českého statistického úřadu v dubnu zpomalila meziroční pokles na 2,7 procenta z revidovaných 6,1 procenta v březnu. Zahájených bytů bylo v dubnu meziročně méně o 17,8 procenta, dokončených o 28,3 procenta. Ubylo také vydaných stavebních povolení.