Stavební povolení na zbytek D8 stavební úřad vydá do konce srpna

Potřebná stavební povolení na nedostavěný úsek dálnice D8 přes České středohoří vydá lovosický stavební úřad nejspíše do konce srpna. Po jednání dotčených stran v rámci stavebního a územního řízení to řekl vedoucí stavebního úřadu Petr Soldon. Dodal, že povolení budou platná v případě, že se proti nim do 31 dnů nikdo neodvolá.

Podle Soldona se během jednání nevyskytly žádné větší problémy, které by vydání povolení bránily. Dodal, že účastníci řízení mají čas do příštího týdne, aby se k němu ještě vyjádřily. Pak začne stavební úřad vypracovávat rozhodnutí. Odhaduje, že během srpna budou všechna hotová. Pavel Lány z Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) řekl, že je třeba ještě získat povolení na stavbu 83 objektů dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi, aby mohlo ŘSD celý úsek kompletně dostavět.

Nyní může stavět asi jen na dvou třetinách trasy. Klíčové je pro stavbu povolení na křižovatku u Řehlovic. Na její výstavbu totiž ŘSD potřebuje 30 měsíců. Už v minulosti avizovalo, že ji nelze postavit rychleji. Podle ministerstva dopravy je třeba, aby ŘSD mělo všechna pravomocná povolení do poloviny roku 2012. Poslední úsek dálnice přes České středohoří v délce 16,4 kilometru, který bude stát kolem 11,7 miliardy korun, je totiž placený z evropských dotací. Česko musí peníze spotřebovat do roku 2015.