Stavební stroje vyjíždějí v novém hávu

Stavební stroje i v letošním roce obohatily český trh o několik nových přírůstků. Vylepšené technologie zvyšují užitné vlastnosti a výkon těchto zařízení.

Počátkem letošní sezony stavebních a terénních prací si firmy pořizují novou techniku. Nabízejí se nové modely s lepšími parametry i komfortem pro obsluhu. Vyplatí se přitom vypočítat výhodnější formu nákupu, když k dispozici jsou též leasingy či úvěry. Často bývá také výhodnější zajít do půjčovny.

O první kompaktor značky Caterpillar 816FII rozšířila svůj vozový park firma AVE CZ. Nový stroj využije dceřiná společnost AVE Nasavrky na skládce komunálního odpadu k rozhrnování, ukládání a hutnění odpadu ze spádové oblasti Pardubicka, Chrudimska a oblasti Železných hor. Zařízení si přitom AVE Nasavrky pořídila formou pětiletého operativního pronájmu, po jehož ukončení si může pořídit opět novou techniku. V současné době tak operuje na českém trhu již celkem deset skládkových kompaktorů značky CAT v různých výkonových třídách. „Nový kompaktor svými parametry přispěje k ještě vyššímu využití skládkového objemu a dalšímu omezení případných úletů,“ poznamenává předseda představenstva AVE Nasavrky Luboš Kačírek.

Skládkový kompaktor značky Caterpillar CAT 816FII je pro práci v náročném provozu na skládkách komunálního odpadu vybaven ocelovými koly se „špičkami“ s prodlouženou životností a velkým hutnicím účinkem. „Pohon obstarává výkonný motor značky CAT C9 nové generace, který splňuje náročné předpisy pro provoz jak po stránce emisní, tak i hlukové,“ tvrdí prodejce stavebních strojů Caterpillar ve Phoenix-Zeppelin Josef Tvrdík. Stroj je dále vybaven monitorovacím systémem Product Link, díky kterému lze vyhodnocovat jeho efektivitu. Na základě analýzy dat získaných ze softwaru Product Link může provozovatel optimalizovat nasazení stroje pro maximální efektivitu.

#####Minirypadla i nakladače v novém

Stavební společnosti mohou nyní též využít nových minirypadel CAT série D s kompaktním poloměrem otáčení, vhodných do stísněných prostorů. Stroje dostaly do vínku novou hydraulickou soustavu, nové typy motorů a větší šířku podvozku zlepšující stabilitu strojů s provozní hmotností 3,5 až 5,5 tuny. Vylepšené rychloupínací zařízení sloužící k výměně pracovních nástrojů umožňuje přepínání mezi funkcemi například bouracího kladiva a naklápěcí lopatou. Vyhlášeným výrobcem minirypadel je též japonská společnost Komatsu. Nová generace přináší konstrukční řešení zlepšující stabilitu strojů, pojezdovou rychlost, komfort obsluhy a v neposlední řadě také ochranu hydraulických hadic proti poškození, ale i špičková technická řešení hydrauliky známá z velkých strojů jako snímání zatížení v uzavřeném systému (CLSS), zajišťující maximální účinnost a vyšší výkon.

[file:9554:small:right]

Minirypadla od 1,75 tuny se vyznačují zkrácenou zádí otočného svršku a mohou pracovat v blízkosti různých překážek, přičemž záď nepřesahuje průjezdní šíři pásů. V segmentu kolových nakladačů si pozornost zasluhuje švédské Volvo. Nově navržená elektronicky odklápěná kapota umožňuje lepší odvětrávání. Objem lžíce pokrývá škálu od čtyř do více než osmi krychlových metrů.

S novinkami Švédové přicházejí též u kloubových damperů. Kloubové řízení s automatickou kompenzací zaručuje výbornou stabilitu a sílu řízení, během jízdy lze pro optimální práci v terénu zařadit i vyřadit uzávěrku diferenciálu. Systém ATC reguluje použití správné kombinace pohonu a snižuje tak opotřebení pneumatik a spotřebu paliva. Telematický systém, stejně jako u nakladačů, v součinnosti s interním diagnostickým systémem dálkově sleduje provoz, produktivitu, spotřebu paliva a další parametry stroje.

#####Koupit, nebo vypůjčit?

Tuto téměř hamletovskou otázku si pokládá zřejmě každý pořizovatel těžší stavební techniky, která znamená nemalé finanční náklady. Mezi možné varianty patří finanční či operativní leasing. Prvně jmenovaný produkt určuje po skončení splátek odkup techniky za zůstatkovou cenu, druhá varianta je pouze pronájmem stroje a služeb na určitou dobu. V obou případech jsou splátky daňově uznatelné a mohou zahrnovat pojištění a další výhody.

„Akontace u finančního leasingu začínají od nuly a DPH si zákazník nárokuje od státu postupně z každé splátky, která je samostatným zdanitelným plněním,“ popisuje mluvčí společnosti ČSOB Leasing Jan Dryák. Klienti s vysokou mírou rotace techniky upřednostňují operativní leasing, kdy po ukončení splátek si mohou opět pronajmout nový stroj. „Operativní leasing je ryzím pronájmem předmětu s tím, že po skončení doby nájmu se předmět vrací buď leasingové společnosti, nebo přímo dodavateli, který následně provede jeho repasi a další odprodej nebo pronájem,“ popisuje mluvčí skupiny UniCredit Tomáš Pavlík.

V některých případech se však vyplatí si stroj nekupovat, ale vypůjčit. „V případě, že zákazník používá jeden typ stroje každodenně více než půl roku, je lepší si jej koupit,“ tvrdí ředitel divize pražské společnosti DKNV stavební Martin Fichtner. Ale pokud zákazník ke své činnosti potřebuje více druhů a na kratší časový úsek, je lepší si stroj půjčit.

#####Služby půjčoven se zkvalitňují

Půjčovny svůj sortiment pravidelně rozšiřují o nové stroje a zkvalitňují se i služby. Po prvním týdnu nabízejí slevy, u větších strojů půjčovny zajistí po dohodě dopravu i případnou instalaci na staveništi. „Tento rok v kategorii větších stavebních strojů bychom rádi rozšířili naši nabídku o smykem řízený nakladač, minirypadlo o hmotnosti 900 kilogramů a hladký válec o hmotnosti nad 1,5 tuny,“ vyjmenovává Fichtner. Minirypadla Kubota i s posádkou od 890 korun za den a dopravou zdarma i minidampery nebo motorová kolečka nechybějí ani v nabídce českobudějovické půjčovny Elva Profi.

*

Proč si stroj půjčit

* nemusíte investovat peníze do koupě nového stroje
* nemusíte zajistit skladové prostory
* nemusíte zajišťovat revize strojů
* neplatíte pravidelné servisní prohlídky a opravy
* máte k dispozici trvale nejmodernější verze strojů
* máte k dispozici plný servis včetně poradenství a dopravy na stavbu
* půjčovné je započitatelným základem daně