Stavební veletrhy ve znamení energetických úspor

Letošní Stavební veletrhy Brno doprovázené Mezinárodním veletrhem zařízení technických budov SHK a zejména Mezinárodním veletrhem investic, financí a technologií pro města URBIS INVEST nebyly rozhodně v žádném směru rekordní. Nicméně do dějin vejdou jako místo, kde byl odstartován unikátní dotační program Zelená úsporám.

Hlavním tématem letošního ročníku bylo energeticky úsporné stavění, které se prolínalo téměř všemi obory veletrhu. Zahrnovalo nejen nové technologie výstavby, stavební materiály a stavební systémy, ale i izolace, střechy, okna, dveře. Nesmíme zapomenout ani na vytápění, klimatizace a fotovoltaiku.

V rámci tohoto tématu proběhla letos poprvé Technologická burza, jež byla určena všem firmám z ČR a zahraničí, kteréhledaly nové obchodní a technologicky orientované partnery.

#####Start programu Zelená úsporám

Právě na stavebních veletrzích byl nastartován unikátní dotační program Zelená úsporám určený na podporu obnovitelných zdrojů energie a energetických úspor v domácnostech. „Program Zelená úsporám je největší ekologický dotační program v historii České republiky,“ řekl ministr životního prostředí Martin Bursík.

Je zaměřen na podporu instalací pro vytápění s využitím obnovitelných zdrojů energie, ale také investic do energetických úspor při rekonstrukcích a v novostavbách. V programu je podporováno kvalitní zateplování rodinných domů a nepanelových bytových domů, náhrada neekologického vytápění za nízkoemisní kotle na biomasu a účinná tepelná čerpadla, instalace těchto zdrojů do nízkoenergetických novostaveb a také nová výstavba v pasivním energetickém standardu.

Na veletrhu fungovala pro širokou veřejnost nezávislá poradenská centra. Například v pavilonu A bylo pro zájemce otevřeno speciální Poradenské centrum, kde byli k dispozici pracovníci Státního fondu životního prostředí ČR a poskytovali veškeré informace související s tímto dotačním programem. O vhodnosti kombinace různých druhů stavebních materiálů informovalo nezávislé Stavební poradenské centrum, které zde pořádala Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků, Svaz podnikatelů ve stavebnictví ČR a VUT Brno.

#####Jednání s bankami i zahraniční mise

Průlomovou dohodu uzavřeli na veletrhu hejtmani s představiteli největších finančních ústavů v ČR. Asociace krajů se s bankami dohodla na řešení problémů krajů a obcí s čerpáním peněz z evropských dotací a získávání úvěrů od bank. Současnou situaci sídel řešil na veletrhu 16. celostátní kongres starostů a primátorů obcí a měst ČR, který tradičně organizoval Svaz měst a obcí ČR. Významná byla také konference Fakulty stavební VUT u příležitosti 110. výročí jejího založení. O mezinárodním významu tohoto veletržního projektu svědčí také fakt, že ho navštívily obchodní mise odborníků z Belgie, Běloruska,

Německa, Nizozemska, Rakouska a Ukrajiny. Mezi vystavovateli z 21 zemí světa měly letos poprvé oficiální zahraniční účast firmy z Běloruska, tradičně z Německa, Polska a Turecka. Na veletrhu URBIS INVEST byla historicky největší účast regionů ze Slovenska a Polska.

#####Návštěvníci odcházeli spokojeni