Stavební výroba se v lednu meziročně propadla o 5,3 procenta

Stavební výroba se v lednu meziročně propadla o 5,3 procenta po prosincovém revidovaném růstu o 14,5 procenta. V porovnání s loňským lednem bylo zahájeno o 10,2 procenta více bytů a o 27,2 procenta více bytů bylo dokončeno, oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).

„Výsledky šetření ČSÚ za leden svědčí o pokračujícím propadu tuzemského stavebnictví. A to i přesto, že počasí bylo během zimních měsíců příznivé a dovolovalo pokračovat na stavbách téměř bez omezení,“ uvedl Miloslav Mašek, generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR. Meziměsíčně byla stavební výroba po očištění od sezonních vlivů nižší o 20,1 procenta. Podle statistiků to způsobil mimořádný objem fakturované produkce v loňském prosinci, kdy stavebním pracím přálo počasí a určitou roli zřejmě sehrála i vyšší poptávka po nich kvůli očekávanému zvýšením DPH od Nového roku.

Produkce v pozemním stavitelství v lednu meziročně klesla o 3,2 procenta a u inženýrského stavitelství o 12,7 procenta. „Stavební produkce v lednu klesla ve srovnání se stejným obdobím konjunkturního roku 2008 o 35,7 procenta,“ doplnili statistici. Tuzemským stavbařům chybí hlavně nové zakázky ze soukromého i veřejného sektoru, soudí analytik ČSOB Petr Dufek. „Stavebnictví podle nás není na cestě z krize. Není na růstové trajektorii. Ekonomika bude mít i letos problémy. Domácnosti budou stále šetřit,“ sdělil hlavní ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora. Odvětví se podle něj dostane na hodnoty produkce z roku 2008 nejdříve v roce 2015.

Úřady v letošním prvním měsíci vydaly 6761 stavebních povolení, což je proti loňskému lednu o 6,2 procenta více. Orientační hodnota těchto staveb byla 23,9 miliardy korun, ve srovnání se stejným loňským obdobím tak byla vyšší o 1,5 procenta. Investoři zahájili stavbu 2446 bytů a dokončili jich 2577. Počet zahájených bytů v bytových domech přitom meziročně stoupl o 78,6 procenta, naopak v rodinných domech klesl o 27,6 procenta. U dokončených bytů v rodinných domech statistici zaznamenali nárůst o 0,6 procenta a v bytových domech o 165,1 procenta, což podle nich ale zčásti ovlivnila nízká srovnávací základna z loňského ledna.