Štěrkopísky už tolik netáhnou

Hustopečské štěrkopísky už mají svou největší slávu za sebou. Zástupy rekreantů vyhnaly sinice.

V nejvýchodnějším výběžku Olomouckého kraje, na půli cesty mezi Hranicemi a Valašským Meziříčím, se rozkládají hustopečská štěrkopísková jezera. Celkem šest zatopených štěrkovišť v minulosti lákalo zástupy rekreantů. Po záplavách v roce 1997 se ve vodě rozmnožily sinice a koupání chtivých návštěvníků výrazně ubylo. Letos se do jezer v Hustopečích podle hygieniků smí. Velký návrat na výsluní ale štěrkopísky zatím nezažily.
Centrem vodních radovánek i odpočinku na břehu vždy v Hustopečích bývalo jezero označené jako číslo dvě. To potvrzuje i celkem velké, i když maličko zarostlé, parkoviště. Odtud je to k vodě pár desítek metrů. Je prázdninové páteční odpoledne, vzduch má kolem pětadvaceti stupňů. Přesto je parkoviště poloprázdné a přilehlé pláže působí osiřele. Břeh lemují soukromé chaty, před nimiž občas někdo posedává. „Jezdíme sem ze Šumperka na chatu mých rodičů. Líbí se nám tady. Je tu klid, do vody je to kousek a je teplá. Moc čistá mi sice nepřipadá, ale dětem to vůbec nevadí,“ popisuje Ivana Flašarová a dodává. „Najíst se občas zajdeme do restaurace Jachta. Je tam příjemná obsluha a dávají veliké porce za přiměřené ceny.“

Zázemí na Jachtě Centrem veškerého dění kolem jezera se zdá být restaurace Jachta. Stojí hned vedle parkoviště a návštěvníkům štěrkopísků nabízí spousty služeb, které jinde na břehu neseženou. Podnik má otevřeno od desíti do desíti a hladoví koupající si sem můžou zajít na minutky i hotovky, točené pivo i rozlévané nealko. Nechybí zde záchody a dokonce ani venkovní sprcha. Dlouhou chvíli si lze ukrátit u basketbalového koše nebo malého kulečníku. „Se sinicemi letos problém není. Přesto sem lidi jezdívají míň než dřív, ale prý je to s návštěvou slabší všude,“ říká majitelka Jachty Jaroslava Vaculíková, která návštěvníků nabízí i ubytování v chatkách.

Rybáři i surfaři

Míst k poležení a opalování se, je na břehu štěrkopísku dostatek. Některá z nich často využívají rybáři, a to nejen místní. Rekreanti si mohou na místě vyřídit povolenku a legálně se zde oddávat své tiché vášni. Rozlehlé vodní plochy hustopečských jezer často vyhledávají také milovníci windsurfingu.