Štíři formují síly. Na příští rok

České Budějovice mají tři mužské florbalové týmy. Ani jeden z nich nehraje první ligu florbalu, což by jejich hráči rádi v budoucnu změnili.

Téměř šedesát tisíc lidí hraje v Česku florbal závodně, což řadí tento sport na druhé místo v oblíbenosti hned po fotbale. Přestože se florbalová extraliga pod Černou věží nehraje, sport vzdáleně připomínající hokej má v Budějovicích své místo.

Týmů je zde hned několik. Florbalový klub Štíři nastupuje v mužských ligách s týmem A, B i C. Stejně tak i jejich soupeři s názvem FBC United. Ti také mají áčko, béčko a céčko. A do třetice se do bojů zapojuje i florbalový tým SK Cosa Nostra. I tady mají dva mužské celky.

Stejně jako ženy hrají jejich mužští kolegové své ligy turnajově. A jak se zatím daří českobudějovickým florbalistům? United jsou aktuálně na sedmém místě, a to ve všech třech oddílech. Štíři A jsou ve druhé lize ve třetí divizi na čtvrté příčce, béčko pak na pozici s pořadovým číslem pět. Cosa Nostra hájí desátou příčku v jihočeské lize.

„V této sezoně druhé ligy se nám rozhodně nedaří podle původních představ, které jsme měli na začátku sezony. Nyní máme za sebou nepříznivou sérii čtyř porážek, a s tou nemůžeme být spokojení. Návrat do první ligy je ztracený, proto se nyní více zaměříme na zabudování mladých hráčů do kádru A-týmu,“ říká jeden z vedoucích mužů u Štírů Jiří Kratochvíl. Vytyčený cíl před sezonou je tedy v nedohlednu. „Cíl byl návrat do první ligy po loňském sestupu, a to už se nám nepodaří. Cokoliv jiného je pro nás zklamání. Cíl pro zbytek sezony se tak dá označit jednoduše, vyhrát každý zápas,“ krčí rameny prezident klubu Kratochvíl.

Aby se opory rozehrály

Rezerva Štírů slouží podle prezidenta klubu zejména jako základna nových hráčů pro hlavní družstvo. „V neposlední řadě slouží k tomu, aby se hráči A-týmu rozehráli například po delší pauze po zranění. Ambice B-týmu a C-týmu tak nejsou pro klub prioritou, ale samozřejmě nás těší, když je v tabulce vidíme co nejvýš,“ míní Kratochvíl.

Hráči druhého týmu United si momentálně drží sedmou příčku. „Zatím jsme uprostřed tabulky. Máme na svém kontě čtyři výhry, čtyři prohry a dvě remízy. Našim cílem je, abychom se v Jihočeské lize udrželi. A budeme rádi, když z každého turnaje přivezeme alespoň jednu výhru, tedy tři body. To budu spokojený,“ uvedlhráč United Robert Straka s tím, že dalším cílem týmu bude zabydlet se v Jihočeské lize a stabilizovat výkony.

Do Čtyř Dvorů?

V souvislosti s florbalem a nedávno zahájenou stavbou nového zimního stadionu Jaroslava Pouzara se hovořilo také o tom, že by mohli v budoucnu najít florbalisté nové útočiště právě ve Čtyřech Dvorech. Zatím je ale vše ve stádiu úvah.

„Jedna schůzka už se konala. Bavili jsme se o možnosti, že bychom tam našli zázemí. Bohužel, hala u zimního stadionu bude menší, než bychom potřebovali na zápasy, takže bude využitelná zřejmě pouze na tréninky. Určitě bychom uvítali, pokud bychom mohli přesunout tréninky všech týmů do jedné kvalitní haly, protože teď nám mládež trénuje v pěti halách po městě. Jestli to bude hala pana Pouzara, je otázkou dalších jednání,“ upozorňuje Kratochvíl a dodává, že zatím jejich tým využívá sportovní halu, kde mohou trénovat pozdě večer.