Strašická záhada láká filmaře

O dům Mračkových ve Strašicích, kde hoří zásuvky i po odpojení elektřiny, se zajímají filmaři.

Důvod, proč v domě Mračkových vyhořely všechny zásuvky, zatím nikdo nezná. Rodina se už o svých problémech nechce bavit. Přiznává jen fakt, že v poslední době nevysvětlitelné jevy ustaly. Proč tomu tak je, si ale nikdo vysvětlit nedokáže. Místní lidé sice s rodinou soucítí, ale jejich dohady jsou dotaženy ad absurdum. Hovoří o UFO, došlo i na duchy a pekelné síly. „Dejte pokoj s takovými bludy v dnešní době. Kdopak by věřil na strašidla,“ řekla příbuzná Mračkových, u které v současné době rodina žije.

Filmaři tipují vojáky

Odpověď na nevysvětlitelné otázky se ve Strašicích snažila najít i známá dvojice filmařů Vít Klusák a Filip Remunda. Přišli se zajímavou teorií. „Kousek od tohoto domu je vojenský újezd,“ říká Klusák a ukazuje na nedaleký kopec porostlý vzrostlými stromy. „Máme zjištěno, že armáda v těch lesích instalovala radary. To by podle nás mohla být jedna z příčin, proč v domě vznikají výboje statické elektřiny. Záhadou ale zase je, proč je to jenom tady a u sousedů už ne,“ přiblížil teorii Klusák. Sám se snažil mluvit s majitelem Jiřím Mračkem. Ten se nejdříve k filmařům choval ochotně, ovšem když zasáhla jeho žena a rozčileně mu vytýkala, že nikomu nemá nic říkat, pokrčil rameny a se slovy „Nedá se nic dělat, ženy vládnou světu,“ za sebou zavřel dveře.

Pomohlo zasypání

Jevy, při kterých za dva dny na různých místech domu vyhořely zásuvky, tavily se igelitové pytlíky na stole, explodovalo akvárium, rozteklo se sklo v knihovně nebo shořely záclony a ručníky, před několika dny přestaly. Pomohlo jediné: zasypání výkopů v ulici, kde dům stojí. „Od té doby, co to zasypali, tak se v tom domě údajně nestalo nic,“ vylíčil Klusák jedinou informaci, kterou se mu z Jiřího Mračka podařilo vymámit. Ovšem proč právě zasypání výkopu mělo na tuto skutečnost vliv, si opět nikdo nedokáže vysvětlit. Dokonce ani odborníci.

„Ten dům tam stojí deset let a jediné, co za tu dobu přibylo, byly výkopy. Tyto záhady Rozhodně souvisejí s výkopovými pracemi. Jak ale, to vám neřeknu. Zatím důvod nevím, i když jsem ty věci viděl na vlastní oči. Byl to úkaz, který jsem za svou čtyřicetiletou praxi ještě nezažil,“ podotkl Jiří Zajíček z firmy Elektro. Právě ona před deseti lety do domu zaváděla elektroinstalaci. A byla to opět tato firma, která se vrhla na měření, jež by měla záhady objasnit. Měřiči však nepřišli vůbec na nic.

„Hodnoty byly normální,“ dodal Zajíček. Anomálii nepotvrdily ani další zkoušky, kterých se zúčastnil jak místní geofyzik Martin Lang, tak specialisté z ČEZu. Jiná hypotéza zase mluví o tom, že elektrické výboje může způsobovat sousední vodárna, která zásobuje oblast s třiceti tisíci lidmi. Když ji technici z ČEZu odpojili od proudu, jevy ustaly. Posléze se objevily znovu. Vodárna ale funguje několik let a zatím nikdo nezná důvod, proč by měla působit právě na dům Mračkových.

Jsou tam duchové?

„Může za to poltergeist. Ti se vždycky objevují tam, kde jsou pubertální děti,“ říká jeden ze strašických mužů. Jiný zase tvrdí, že se do domu nastěhovali takzvaní šedí rytíři, tedy mimozemské civilizace. Vědci sice nad takovými teoriemi jen mávnou rukou nebo si poklepou na čelo, ovšem s žádným uspokojivým rozuzlením zatím nepřišli ani oni. Strašice se tak dostávají do centra zájmu nejrůznějších psychotroniků, spiritistů či okultistů. Jak novinářům potvrdil starosta obce Jiří Hahner, oslovilo jej už několik osob s podobnými teoriemi. „Například tvrdili, že zlé duchy z domu vyženou pomocí kouzel.“ Na místo už dorazil jeden z psychotroniků, který za původce označil na vojenský újezd. Právě na ten prostor, na který se upnuli i zmínění filmaři. Mračkovi mají nervy na pochodu. S každým se odmítají bavit a na shon před svým domem se dívají oknem přes záclony. „Okamžitě jděte pryč! Co tady ještě chcete?“ vykřikla majitelka, když jsme se s ní, společně s filmaři, pokoušeli navázat kontakt. „Hned na vás volám policii, tady nemáte co dělat.“

A jak řekla, tak také udělala. Zhruba za čtvrt hodiny přijelo bílé vozidlo obecní policie. „Tak co se tady stalo, pánové?“ zeptal se jeden z trojice strážníků. Nakonec se spokojil s vysvětlením, že majitelům se asi nelíbí, že už několik dnů jejich dům nepřetržitě obléhají televizní štáby a fotografové. „Nedivte se jim, už je toho na ně moc. Vykázat ale nikoho odsud nemůžeme. Ta cesta je obecní pozemek,“ vysvětlil strážník.