Strážnický dub učaroval fotografům

Starý dub, který stráží Kozlovice, se stal cílem výprav fotografů Ivana Korče a Vítězslava Jurečky. Fotografovali ho ve dne, v noci, v zimě i bouřkách.

Je to krásný strom. Košatý, silný a osamělý. Ve dne dub působí dobrácky, v noci mu měsíc propůjčuje až přízračný zjev. Stojí na kopci Strážnici. „Ten dub jsem viděl snad u všech kolegů fotografů. Založil
jsem na Facebooku skupinu o tomto stromě a dal si za úkol o něm shromáždit víc informací,“ řekl fotograf Ivan Korč. Snímky dubu mohou nyní vidět návštěvníci knihkupectví Librex v Místku.

Přežil vichřici i oheň

V kronikách o stromě není mnoho zmínek. „Vůbec třeba nevíme, jak je starý. Já bych mu hádala pět set let,“ říká průvodkyně kozlovického fojtství Marie Prudká. Historické prameny uvádějí, že dub v roce 1957 poškodila vichřice. „Ulomila mu část koruny. Od té doby už jen živoří,“ pokračuje Prudká. V osmdesátých letech listnáč někdo zevnitř vypálil. „Je teď úplně dutý. Vejdou se do něj čtyři lidé,“ popisuje Prudká. Nechápe, jak je možné, že obrovský strom po tolika traumatech ještě žije. „Asi v něm pořád proudí míza. Je to dubisko valašisko tvrdé,“ usmívá se Prudká.
Druhý z fotografů Vítězslav Jurečka pochází ze Sklenova. Má to k dubu z domu pěšky asi patnáct minut. Silueta dubu je prý nezaměnitelná a typická. „Nikdy bych si ho s jiným nespletl,“ dodává fotograf. Výstava v Librexu potrvá do 17. března.

Foto: Ivan Korč, www.korc.cz