Středem zájmu investorů jsou výnosové nemovitosti

Největší zájem mají v současné době investoři v České republice o výnosové nemovitosti, jejichž cena se pohybuje v řádech desítek milionů korun, zatímco okruh zájemců o stamilionové investice se rozšiřuje jen pomalu.

Podle odborníků ze společnosti Naxos, první mezi dražebníky v zemi, by mělo v letošním roce pokračovat oživení trhu a nadále růst by pravděpodobně měla poptávka po výnosových nemovitostech zejména za desítky milionů. Jednou z nich je i rozsáhlý výrobní a skladový areál někdejšího podniku Montas v Hradci Králové, jehož dražbu Naxos připravuje. V současné době je část budov v areálu nacházejícím se na předměstí východočeské metropole pronajata 30 nájemcům za účelem lehké výroby, skladování a parkování.

Celková výměra vlastních pozemků činí 39 200 metrů čtverečních, plocha zastavěná budovami 14 531 metrů čtverečních. Zpeněžení čeká také unikátní hotelový komplex s velkými pozemky v Pecínově poblíž Benešova u Prahy. Luxusní hotel s pokoji v gregoriánském a viktoriánském stylu byl zrekonstruován v roce 1999. Pecínovský areál je proslulý také chovem koní a hřebčín byl na tomto místě již v dobách rakouské císařovny Marie Terezie.

#####Dobrá lokalita je jednou z priorit

„Finanční investoři vycházejí při výběru mimo jiné z toho, v jakých lokalitách se výnosové nemovitosti nacházejí. Přednost dávají Praze i jejímu okolí a dalším větším městům. Příliš nehledí na to, zda jde o obchodní centra nebo například skladové či výrobní areály,“ uvádí zástupce společnosti Naxos Libor Nevšímal. Okruh těch investorů, kteří jsou schopni vložit do svých projektů stovky milionů korun, podle jeho slov sice narůstá, ale je stále omezený. „Rozsáhlejší investice už vyžadují poměrně velkou angažovanost bank poskytujících úvěry,“ dodává. Investoři dávají podobně jako v několika předešlých letech přednost objektům, jež nevyžadují okamžité náklady, ale jsou naopak schopny provozu bez zásadní rekonstrukce. „Takovým případem byla například Residence Classis v Průhonicích, nejluxusnější dům seniorů v Čechách, který Naxos zpeněžil ve veřejné dražbě na podzim předminulého roku za 140 milionů korun,“ pokračuje Libor Nevšímal.

#####Více nájemníků – menší riziko

#####Kancelářské budovy ve spodní části žebříčku

Poněkud menší je zájem o kancelářské budovy. „Zde je aktuální převis nabídky nad poptávkou, ať už jsou to menší prostory v centrech měst, nebo velké kancelářské plochy v nových developerských projektech. Stále probíhá snižování fixních nákladů u všech větších či menších firem. To je spojeno se snižováním personálních stavů, což má přímý dopad na potřebu kancelářských ploch,“ uvádí Libor Nevšímal. Podle jeho slov nelze v letošním roce předpokládat, že se situace v případě tohoto segmentu realitního trhu výrazně změní.