Studentku znásilnil sexuální deviant

Dívku znásilnil a zbil ji do bezvědomí. Za mříže má jít na čtyři roky.

S vážnou tváří a v černém obleku s kravatou připomínal Miroslav Macháček studenta u státnic. Nebýt bílé pásky na rukávě. Třicetiletý doktor přírodních věd stanul před pražským soudem kvůli obžalobě ze znásilnění a ublížení na zdraví. Minulý týden si vyslechl verdikt. Za mřížemi stráví čtyři roky.

Loňský 26. leden začal pro pětadvacetiletou studentku chemicko-technologické fakulty hekticky. Měla před zkouškou a do konce měsíce se musela odstěhovat z podnájmu. Ještěže se jí na inzerát rýsovala nová možnost bydlení v Praze 3 V Zahrádkách. Mladý, slušně vypadající muž, který byt nabízel, vzbudil v dívce důvěru. Po schůzce v kavárně se na něj šli podívat.

O několik hodin později, uprostřed noci, ji v tom samém bytě našli záchranáři ležet nahou na dlaždičkách. V bezvědomí a v kaluži krve.

Kousla mě a já ji uhodil

Verze pachatele a jeho oběti se nápadně rozcházely od chvíle, kdy ti dva měli vstoupit do koupelny.
Studentka tvrdila, že se na ni mladík v koupelně brutálně vrhl a donutil ji k sexu. Navíc ji vyhrožoval, že už se z bytu nedostane. Chtěl, aby ho orálně uspokojila a ona ho přitom kousla do přirození.

Macháček se ale dušoval, že s ním dívka měla styk dobrovolně. V jeho podání v bytě něco popili, pak se šli vykoupat a pomilovali se. Zmlátil ji až poté, co ho bolestivě pokousala.

„Je mi líto, co jsem udělal. Cítím se vinným za ublížení na zdraví, ale za nic jiného. Dal jsem jí ránu pěstí. Na to kousnutí jsem reagoval nepřiměřeně,“ kál se v závěrečné řeči Macháček, který dívku nazýval křestním jménem. Zdůraznil, že pak sám zavolal záchranku i policii. Proces sledoval netečně, bez sebemenší emoce.

Advokát obžalovaného Oldřich Choděra se činil. „Můj klient je vinný pouze z ublížení na zdraví. Reagoval na kousnutí a překročil meze nutné obrany,“ tvrdil Choděra. Připomenul, že znalci u dívky zjistili výpadky vědomí.

Senát ale vinu označil za prokázanou, a to v obou hlavních bodech obžaloby. Ze znaleckých posudků vyplynulo, že bezvědomí a otřes mozku způsobily opakované silné údery pěstí do hlavy. Nikoliv jediná rána.

Znalci, kteří zkoumali Macháčkovu osobnost, v něm odhalili agresivního sadistu a doporučili léčbu sexuální deviace. U soudu zaznělo, že obžalovaný v opilosti napadl a zranil i svou bývalou partnerku.

V roli svědků vypovídali rovněž zasahující policisté a záchranáři, kteří studentku našli. „Ten člověk trošku krvácel na stehně,“ řekl policista Tomáš Michal. Jeho kolegyně vypověděla, že dívka na dlažbě musela už nějaký čas ležet, protože byla studená a ztuhlá. Zdravotníci jí na místě dali infuzi do žíly.

Senát sáhl po mírném trestu dokonce pod zákonnou sazbou, která se pro tyto činy pohybuje mezi pěti až dvanácti lety. Obžalovanému uložil sexuologickou léčbu v nemocnici.

„Opřeli jsme se o závěry znalců, kteří naznali, že sexuální deviace snížila schopnost obžalovaného ovládat se. Uvěřili jsme ale poškozené, že byla znásilněna. Posttraumatická stresová porucha, kterou u ní znalci zjistili, nemohla vzniknout jen na základě úderů do hlavy,“ podotkla předsedkyně senátu Dana Pacholíková.

Macháčkovi pomohla jeho dosavadní bezúhonnost i fakt, že o svém handicapu nevěděl.

Dívka psychicky trpí

U soudu se k diagnóze postavil čelem. „Měl jsem ve vazbě dost času přemýšlet. Připustil jsem si, že moje porucha vyžaduje léčení,“ řekl Macháček.

Dívka studium dokončila a je z ní inženýrka. Podle lékařů ale následkem drsného zážitku stále trpí psychickými problémy. Psychiatr Bořek Špaček u soudu řekl, že lékaři dokonce zvažují přiznání plného invalidního důchodu.

Podobně se vyjádřil i psycholog Vlastimil Hrůza. „Ta dívka skutečně zažila velký strach ze smrti a ty chvíle se jí stále vracejí v podobě flashbacků,“ řekl Hrůza.

Mladý muž si na místě odvolání proti verdiktu nepodal. Stejně jako státní zástupkyně si nechal lhůtu na rozmyšlenou.