Stvořil design iPodu a iPhonu. Britská královna jej pasovala za rytíře

Jonathan Ive

Jonathan Ive Zdroj: wikimedia

Designový guru společnosti Apple Jonathan Ive se může pyšnit Řádem britského impéria. Je to už druhý rytířský titul, který mu udělila královna Alžběta II. Jak si „Jony“ tuto poctu zasloužil? Jak uvádí královská tisková zpráva, bylo to za „službu designu a společnosti“. Ive se významnou měrou podílel na konečném vzhledu počítačů iMac, několika generací iPodů, iPhonů a iPadů.

Jelikož jde o druhou nejvyšší třídu řádu („rytíř-komandér“), má nyní Ive právo užívat titul Sir. Tato výsada mu však náleží jen v zemích Commonwealthu, kde je hlavou státu formálně britská královna (tedy USA ne, ale Kanada ano). Pasování na rytíře v tomto případě vypadá tak jak ho známe z filmů – meč držený královnou se dotkne ramen vyznamenaného.

Doposud Ive vlastnil nižší třídu řádu zvanou komandér, ten mu byl udělen v roce 2006. O tom, že takto vysoký stupeň řádu nerozdává královna jen tak, svědčí i fakt, že loni udělila pouze dva. Spolu s designovým mágem Applu byl třídou rytíř-komandér vyznamenán ještě John Patrick Richardson, autor bibliografie Pabla Picassa. Jonathan Ive je sympaťák, na videu níže popisuje design iPhonu 4.