Šumava není jen o rekreaci, ale i výhodné investici

Šumava již není pouze atraktivní lokalitou pro zimní či letní rekreační a sportovní aktivity, ale odborníci ji v posledních letech pokládají také za výhodnou realitní investici. „Největší předností je, že vhodně vybrané šumavské pozemky a nemovitosti neztrácejí na ceně.

A to ani v této době, kdy realitní trh zaznamenává dost citelný pokles,“ říká jednatel realitní kanceláře AZ - Rea Michal Frömel, který problematiku realit na Šumavě velmi dobře zná. Za stabilními cenami je podle něj hlavně šumavská atmosféra s romantickou přírodou, která je doslova člověku na dosah i se svými přírodními unikáty, kulturními i technickými památkami a stále se zkvalitňujícími službami v turistickém ruchu. Proto také do oblasti ročně přijíždějí desítky tisíc návštěvníků na krátkodobý i dlouhodobý pobyt z tuzemska a zahraničí. Investoři i návštěvníci přitom mají zájem hlavně o turisticky rozvinuté oblasti. Prim přitom hraje oblast kolem Lipna nad Vltavou u stejnojmenné vodní přehrady.

„Jednoznačně preferujeme služby a zase služby. Přírodní podmínky jsou pro turisty lákadlem, ale samy o sobě pro úspěšný byznys zdaleka nestačí. Z tohoto typu rekreace by podnikatelé i místní lidé mohli sotva žít. V obci nám stále chybí skutečný hotel, který by dotvořil náměstí a pláž. Proto pro něj máme připravené velice pěkné místo. O vhodného investora se má postarat externí firma,“ říká starosta Lipna nad Vltavou Zdeněk Zídek. Ten za klíčový předpoklad úspěchu pokládá připravenost území, neboť jen to investory přiláká.

„Ti se samozřejmě rozhodují podle návratnosti a zhodnocení projektu, a jsou-li o tom přesvědčeni, jsou ochotni zaplatit i vyšší cenu,“ poznamenává. Právě na tom Lipno nad Vltavou postavilo svůj raketový rozvoj v posledních patnácti letech. Vyrostl zde moderní skiareál zaměřený hlavně na pobyty rodin s dětmi, aquapark, bobová dráha, cyklostezky, kolem přehrady vede z Lipna do Frymburku in-line stezka. „Předností je právě vybudované zázemí pro zimní i letní rekreaci. Lidé mají stále důvod sem jezdit,“ vypočítával výhody Lipenska majitel realit Vladimír Hlaváč.

#####Kovářov rozhodně nebude nový satelit

[file:10854:small:right]

Společnost ACB tu vlastní celkem 220 tisíc metrů čtverečních pozemků a povolenou má stavbu 35 objektů podél pláže dlouhé 300 metrů. Developerský projekt Kovářov počítá jednak s výstavbou připravených bytových a rekreačních domů a jednak zároveň nabízí k prodeji jednotlivé parcely a pozemky u přehrady. Na vzdálenějších místech, maximálně však 300 metrů od vody, jsou v plánu dvoupodlažní objekty, v bezprostřední blízkosti vody pak třípodlažní. Vytvoří zde sevřenější celek, v jehož přízemí budou restaurace a služby.

#####Nová marina nabízí místa pro jachtu

Tuto část bude lemovat pobřežní kolonáda a bude navazovat na pláže a sportovní areál. „Nebude tu tolik návštěvníků na malé ploše jako v jiných místech Lipenska. Nedávno zde navíc vznikla také nová marina, takže není problém s kotvením lodí. Projekt je nyní ve fázi zahájení výstavby. Pozemky jsou již částečně zasíťované,“ dodal Frömel. Zájem mají nejen investoři, ale i jednotlivci, zejména lidé z Prahy a okolí. „Cena zasíťovaného pozemku 2,5 tisíce korun za metr čtvereční se pohybuje ve stejné výši jako v Českých Budějovicích. Lidé, kteří sem míří, upřednostňují kvalitu. V horní části jsou připravené apartmánové domy o zhruba 120 metrech čtverečních užitné plochy. Projektu je nakloněna nejen místní samospráva, ale i Jihočeská centrála cestovního ruchu. „Je to dobrý příklad spolupráce s podnikateli, který přispívá k dalšímu zkvalitňování cestovního ruchu a růstu zájmu o Šumavu,“ prohlásila ředitelka centrály Pavla Konopová.

#####Nízkoenergetické domy ve Vimperku

Jedním z dalších šumavských projektů je výstavba nízkoenergetických rekreačních objektů o velikosti 36 metrů čtverečních na okraji Vimperka, v blízkosti hory Vodník. Další pak lze registrovat v Přední Výtoni nebo na Pasečné. Úspěšný projekt, citlivý k šumavské přírodě, vytvořila společnost Mane Holding. Nízkoenergetické domy mají nízké provozní náklady, a proto jsou také tak atraktivní. Přestože plocha není velká, je velmi dobře dispozičně řešena. Pojme kuchyňku, ložnici i koupelnu. U Vimperka, kde je k dispozici pět zasíťovaných parcel, z nichž jsou už dvě prodané, vyroste vzorový dům. V případě zájmu přibudou i další. Vimperk vždy byl a znovu je bránou Šumavy. Nedaleko parcel je navíc sportovně-rekreační areál sloužící in-line bruslařům, cyklistům či skateboardistům a v zimě pak lyžařům-běžcům.