Šůstek chce pomoci Česku na Evropu

Nové Veselí hostí kvalifikační turnaj juniorské házenkářské reprezentace. Zároveň slaví čtyřicet let od založení klubu.

Ze tří mančaftů bude v euforii jediný. V Novém Veselí všichni věří, že to bude český tým. Právě tradiční bašta házené, která letos slaví čtyřicet let od založení klubu, hostí od pátku kvalifikační turnaj o postup na mistrovství Evropy juniorů. Soupeřem českého výběru bude Řecko a Turecko. Postoupí jen vítěz skupiny.
„Předpokládám, že se rozhodne v neděli s Tureckem. To bude vyvrcholení turnaje,“ míní šéftrenér novoveselské mládeže Pavel Hladík.

David Šůstek, naděje z Nového Veselí

Není těžké uhodnout, kdo bude mít v hledišti největší podporu. Reprezentační dres oblékne i David Šůstek, nejlepší hráč ligových starších dorostenců Nového Veselí. „Je to zatím nejdůležitější turnaj mojí kariéry,“ říká jasně osmnáctiletý hráč, který reprezentuje tři roky.
Věří v postup, i když soupeři jsou podle něj nevyzpytatelní. „Zamakáme, půjdeme do toho naplno,“ slibuje.

„Domácí prostředí nás svazovat nebude, naopak nás to nabudí, zvlášť tady ve Veselí, kde jsou jedni z nejlepších fanoušků v celé republice,“ těší se Šůstek na randál zaplněné haly, kam se vejde 350 diváků.
Sám nečeká, že by hrál tak dominantní roli jako v nejvyšší dorostenecké soutěži, ve které je králem střelců. „V reprezentaci patřím do průměru. V přípravě jsem sice v základu hrál, ale to se může změnit,“ říká skromně.

David patřil k nejlepším, říká kouč

Jeho klubový kouč Hladík to vidí trošku jinak. „Minulý turnaj v Polsku se mu povedl, patřil k nejlepším spojkám, byl druhým nejlepším střelcem českého týmu,“ připomíná. „Měl by hrát důležitou roli, i když trenér Vojtěch Srba bude hráče hodně střídat, jejich kvalita je podobná,“ míní Pavel Hladík. Finálový turnaj bude na přelomu července a srpna hostit Slovensko. Z celkových devětadvaceti týmů v osmi kvalifikačních skupinách postoupí třináct týmů.

Víkendový turnaj bude jedním z milníků v historii klubu. A také hlavní oslavou klubových čtyřicátin. „Máme zkušenosti s pořádáním mezinárodních turnajů, novou moderní halu a stojí za námi dost dobré výsledky mládežnické házené,“ vyzdvihuje mluvčí klubu Miroslav Chlubna. Pořádání prestižního turnaje je pro klub odměnou, svátkem i další motivací. „Chceme našim žáčkům ukázat, že se dá do reprezentace dostat i z vesnického oddílu,“ naráží Chlubna na nominaci Davida Šůstka.

Na klubové oslavy je vyhrazená sobota. V „mistrácích“ nastoupí žáci, veteráni v exhibici proti Telnici a přátelsky si zahraje i prvoligové áčko s extraligovou Duklou Praha.