Svazijský král dostal k narozeninám letadlo, ačkoli je země v krizi

Svazijský král Mswati III.

Svazijský král Mswati III. Zdroj: Profimedia.cz

Dvoumotorové dopravní letadlo dostal ke 44. narozeninám svazijský král Mswati III. Oznámil to premiér Barnabas Sibusiso Dlamini. Jihoafrické království přitom prochází finanční krizí.

Podle premiéra hlava státu velkokapacitní americký stroj McDonnell Douglas DC-9 dostala darem od ekonomických partnerů z rozvojových organizací a od přátel na zahraniční cesty. Skupina na obranu lidských práv působící v Jihoafrické republice Swaziland Diaspora Plateform ale míní, že žádný hospodářský partner by nechtěl zůstat v anonymitě a že rozvojové organizace usilují o transparentní činnost. Úřady by podle ní měly podrobnosti o dárcích i cenu letadla.

Letoun McDonnell Douglas DC-9 (za Boeingem 747) v barvách společnosti Alaskan AirwaysLetoun McDonnell Douglas DC-9 (za Boeingem 747) v barvách společnosti Alaskan Airways | Profimedia.czDopravní letoun McDonnell DOuglas DC-9 v barvách společnosti Alaskan Airways (za Boeingem 747)

Podle časopisu Forbes je svazijský král s majetkem ve výši 100 milionů dolarů (1,8 miliardy korun) mezi 15 nejbohatšími panovníky na světě. Svazijsko, které je poslední absolutní monarchií v Africe, patří k nejchudším zemím světa a jeho ekonomika se často ocitá v krizi.

Král v roce 2002 použil 28 milionů randů (téměř 64,7 milionu korun) jako ručení při nákupu 19místného letadla Bombardier Global Express, opoziční poslanci a aktivisté mu ale znemožnili obchod dokončit.

Oslavy narozenin Mswatiho III. z 19. dubna vyšly na tři miliony randů (skoro sedm milionů korun). Částečně šly na vrub státu.