Švédové tvrdí, že čokoláda může chránit před mrtvicí
Předchozí výzkumy, které studovaly vliv čokolády na lidské zdraví podobné účinky potvrdily u tmavé čokolády. Ve Švédsku se proto zaměřili na čokoládu mléčnou.
Vědci, kteří při svém desetiletém výzkumu sledovali 37 tisíc švédských mužů dospěli k závěru, že ty, kteří jedli čokolády nejvíce, postihla mrtvice nejméně často. Lékaři rozdělili muže do čtyř skupin podle množství zkonzumované čokolády. V první skupině muži čokoládu nejedli vůbec a v té poslední konzumovali týdně 63 gramů této hnědé pochoutky.
Skupina, která této sladkosti holdovala nejvíce, vykázala o 17 procent nižší riziko mrtvice ve srovnání se skupinou, která čokoládu nekonzumovala. Mimo to snižuje koncentrace špatného cholesterolu a snižuje krevní tlak. Zprávu o výzkumu publikoval časopis Neurology. Výzkumníci soudí, že za tuto vlastnost čokolády může výskyt látek nazvaných flavonoidy. U mnoha z nich byly potvrzeny antioxidační účinky a mají příznivý vliv především na cévy, které regenerují a zpevňují. Mimo kakaa se nacházejí taktéž v červeném víně, malinách, olivách a borůvkách.
To, že čokoláda není jen noční můrou dietologů již v minulosti naznačovaly jiné studie, které zmiňovali její blahodárný vliv na srdce. Lékaři znají i výsledky studie, podle které jsou ti lidé, kteří čokoládu jedí pravidelně několikrát týdně, v průměru štíhlejší než ti, kteří ji konzumují jen občas. Badatelé z toho vyvodili, že i přes fakt, že se jedná o kaloricky nabitý pamlsek, zřejmě obsahuje látky, které brání ukládání tuků.
I přes tyto závěry je ale zapotřebí zdůraznit, že čokoláda obsahuje značné množství tuků a cukrů. Konzumovat je jí tudíž vhodné s mírou.